2 novembre de 2015 a les 13:42

El ple de la Bisbal aprova per unanimitat una moció per al manteniment del servei d’ambulància

La implantació del nou model del Vehicle d’Intervenció Ràpida deixaria sense cobertura nocturna tota l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de La Bisbal d’Empordà.

A partir del proper 2 de desembre, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya preveu implantar un seguit de modificacions que afectaran el servei d’Ambulància de Suport Vital Bàsic.

L’Ajuntament considera que aquest fet representa una pèrdua significativa del servei sanitari cap a la ciutadania, tant pel propi municipi com també pels municipis de l’entorn. Per això insta a través d’aquesta nova moció, al manteniment d’aquest servei que s’entén indestriable d’una atenció extrahospitalària digna i de qualitat.

El servei d’ambulància, que ja fa gairebé quinze anys que està en funcionament, està operatiu les 24 hores del dia, 365 dies l’any, des de l’entrada en funcionament del sistema d’assistència extrahospitalària, implantat pel Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM).

Entre les qüestions més significatives dels canvis previstos, hi ha la reducció d’un 50% de les hores diàries que cobreix l’ambulància, fet que deixaria l’horari nocturn (de 20:00h a 8:00h) sense la seva presència.

El SEM explica aquests canvis en base a la implantació d’un nou model d’assistència extrahospitalària. I és que hi ha previst que entri en funcionament una altra mena de servei: el VIR, Vehicle d’Intervenció Ràpida. El nou VIR, amb base a la Bisbal, comptarà amb un tècnic i un metge, i donarà cobertura dins i fora del Baix Empordà. D’altra banda, tot i que aquest vehicle realitzarà les funcions assistencials de les ambulàncies, no traslladarà persones a cap l’hospital de referència.

L’impacte d’aquest canvi repercutirà en tota l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de La Bisbal d’Empordà (extensió que comprèn deu municipis) i la població més afectada serà la gent gran, que representa gairebé una quarta part del total de població que atén l’ABS de la Bisbal.

En aquest sentit, l’Ajuntament de la Bisbal dóna suport a la concentració que hi ha prevista pel proper dimarts, dia 3 de novembre a les 20h davant del CAP de la Bisbal.