Aquest dimarts es va votar al Ple Municipal de la Bisbal una moció per demanar la llibertat dels vuit joves d’Altsasu condemnats a penes que oscil·len entre els 13 i els 2 anys de presó per una batussa amb dos guàrdies civils i les seves parelles, ocorreguda en un bar de la localitat navarresa d’Altsasu la matinada del 15 d’octubre del 2016. Va ser aprovada per 12 vots a favor (ERC, CUP, ICV-EUiA i Compromís x la Bisbal) i 4 abstencions (PSC-Indpendents de la Bisbal i CiU). La moció pretenia demanar la llibertat immediata dels joves d’Altsasu i exigir la celebració d’un judici just i amb garanties per als acusats. També volia denunciar la manca d’imparcialitat de la justícia del règim espanyol i, a la vegada, reafirmar la defensa dels valors republicans com a garants d’una societat on l’arbitrarietat policial i judicial no hi pot tenir cabuda.
I és que, segons el relat de la jutgessa Laura Espejel de l’Audiència Nacional espanyola que els va condemnar, el tinent i el sergent de la Guàrdia Civil es trobaven, de paisà i fora de servei, realitzant unes consumicions al bar Koxka d’Altsasu quan, al voltant de les 3.15 de la matinada, hauria entrat al bar un dels joves acompanyat d’una menor que s’hauria dirigit al sergent de la Guàrdia Civil per dir-li que no tenia dret a ser al bar. En aquell moment va intervenir el tinent, dient-li que els deixés en pau. Seguidament es van anar acostant unes 25 persones que haurien envoltat i amenaçat als guàrdies civils. Els agents i les seves parelles haurien intentat abandonar el bar i al carrer s’haurien trobat amb un altre grup d’entre quinze i vint persones que, juntament amb els anteriors, haurien continuat insultant i colpejant-los fins que arribaren els agents de la Policia Foral navarresa.
La jutgessa Laura Espejel va condemnar els vuit joves per delictes d’atemptat contra l’autoritat, lesions, desordres públics i amenaces, tot i que, finalment, va descartar condemnar-los per terrorisme, tal i com sol·licitava la Fiscalia. Tot el judici ha estat ple d’irregularitats. Proves documentals dels fets, com un enregistrament amb vídeo fet per un dels condemnats la mateixa nit dels fets que desmenteix el testimoni dels guàrdies civils i el relat posterior de la jutgessa, no van ser tingudes en compte durant la celebració del judici. Tampoc el fet que la jutgessa Laura Espejel estigui casada amb un coronel de la Guàrdia Civil i condecorada amb la màxima distinció del cos, la Orden del Mérito de la Guardia Civil, va servir per recusar-la, tot i les evidents mostres de parcialitat que això suposa.
Segon diu la moció aprovada, «Fets com aquests evidencien que la justícia a l’estat espanyol dista molt de ser la pròpia d’un estat democràtic homologable a la dels països més avançats del seu entorn i l’apropa a la d’estats autoritaris». També esment del que s’està vivint a Catalunya, on la mateixa justícia del règim manté a presos polítics com a hostatges i ha forçat a l’exili a altres representats escollits pel poble, sabem molt bé quan d’injusta pot arribar a ser. «La derrota d’aquesta injustícia als tribunals europeus no frena, però, l’onada repressiva del règim i els seus tribunals, que només busca governar sobre la por i la venjança», sentencia la moció.
Un grup de veïns de la Bisbal estan preparant una jornada solidària pels joves d’Altsasu afectats, que tindrà lloc el proper 22 de setembre. En aquest sentit, van pintar una pancarta que s’utilitzarà per a l’ocasió, tal com es pot observar a la fotografia adjunta.