Ahir, dimarts, a les 20 h, es va celebrar una sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà que, entre d’altres punts, va aprovar definitivament el Pressupost general municipal i les ordenances fiscals per a l’exercici de l’any 2021. El document contempla un Pressupost general consolidat de 14.649.699,88 euros i posa de manifest el grau de compromís de les formacions polítiques que configuren l’equip de govern municipal (ERC, CUP i En Comú Guanyem), amb la ciutadania bisbalenca, malgrat la complicada situació sanitària i econòmica derivada de la COVID-19.
Enguany el capítol I, la despesa en personal, continua significant una part important del Pressupost (51%), amb l’objectiu de dur a terme canvis en l’estructura de personal del consistori. «Tenir una bona estructura tècnica és imprescindible per gestionar l’ajuntament i necessitem que sigui potent per trobar el màxim de recursos per a cada àrea, ser eficaços i millorar el servei», va argumentar l’alcalde Enric Marquès.
El capítol 2 del Pressupost, que és el que incideix més directament en les polítiques socials i econòmiques al municipi, ha pujat, els últims anys, una mitjana de 1.400.000 euros respecte a la legislatura del 2011 al 2015. Enguany serà de 4.755.586,92 euros. En termes generals, l’equip de govern continua dedicant la major part del pressupost a l’àmbit social. Per aquest motiu, el Pressupost municipal pel 2021 continua apostant per la formació i pels projectes socials que afavoreixin la interrelació entre les diferents comunitats culturals de la ciutat, així com l’acompanyament a les persones per a la seva integració en el món laboral, la promoció de la ciutat, els ajuts al sosteniment de la xarxa comercial municipal, la col·laboració amb els diferents grups i associacions que composen el teixit educatiu, esportiu, cultural, social i comercial de la Bisbal i el treball conjunt, com el pla estratègic amb els municipis veïns.
Pel que fa a les inversions previstes per a l’any vinent, es fa necessari demanar un préstec d’1.263.126,85 euros en base a una despesa d’1.862.488,44 euros (la diferència es dotarà, bàsicament, per subvencions, alineació de patrimoni i fons propis. Aquest import es destinarà a la construcció del nou dipòsit d’aigua potable de Puig Negre, pel qual el consistori ja disposa de dues subvencions (PUOSC i ACA). L’esforç d’inversió farà que les obres es puguin iniciar a principis del 2022, i també incorporarien adequacions a la xarxa de distribució d’aigua potable municipal: «És un projecte de futur que urgeix: necessitem una ciutat amb una xarxa de serveis sòlida», va recalcar l’alcalde Enric Marquès. També s’inclou una partida per a expropiacions que ha de permetre a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà dur a terme l’adquisició de solars o finques que es considerin necessaris per al desenvolupament de projectes de futur municipals. Finalment, en el capítol d’inversions també s’hi suma una partida per a l’adquisició de maquinària per a la neteja i manteniment de vies públiques de la ciutat. Cal tenir present que, amb el préstec, l’endeutament del consistori ascendirà del 53 % a un 59 %, un percentatge encara lluny del 75 % que permet als municipis endeutar-se sense haver de demanar autorització. El capítol d’inversions també inclou d’altres projectes, com la construcció d’un forn als exteriors del Terracotta Museu, un increment de la partida d’honoraris d’encàrrec de projectes, o una partida d’inversió al parc d’habitatges socials que vol servir per eradicar la mancança municipal que té la Bisbal en aquest sentit.
Unes ordenances fiscals en sincronia amb la realitat bisbalenca
Al Ple Municipal d’ahir també es va fer l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals del 2021: el document aprovat inicialment -que pot consultar-se al web- és un exercici de realitat, conseqüent amb els estudis de costos corresponents. En aquest sentit, si bé l’últim estudi de costos recomana incrementar la taxa de recollida d’escombraries un 6,5 %, l’equip de govern va optar per ajustar-ho al màxim possible apujant-ho només un 5,5 %. «Som conscients que el servei de recollida d’escombraries té un cost considerable, i que toca treballar per implementar la recollida selectiva porta a porta, però ara per ara, els costos són els que són s’ha ajustat al màxim possible», va argumentar l’alcalde Enric Marquès.
Un dels altres canvis destacats de les noves ordenances és la zona blava i zona verda del municipi. «El servei no es pot prestar de manera adequada des del consistori i es licitarà perquè el gestioni una empresa externa i el posi al dia: això no vol dir que es privatitzi, només es delega», va explicar l’alcalde. Atès el corresponent estudi de costos, per tal de donar resposta a la ciutadania que no té aparcament i vol aparcar el seu cotxe a prop del domicili, s’opta per ampliar la zona verda: «Amb l’increment de la zona verda es dona resposta a la ciutadania que necessita aparcar a prop de casa seva, i la inicialment aprovada quota de 60,20 euros anuals, només representa 16 cèntims diaris per la zona verda».
Pel que fa la zona blava, si bé fins ara la ciutadania que paga l’impost de circulació a la Bisbal d’Empordà tenia una hora d’aparcament gratuït al dia al municipi, ara sempre es disposarà d’un 20 % de descompte. «La zona blava s’ha d’entendre com un aparcament temporal i cal remarcar que l’autèntic canvi de model no és recaptatori, sinó que vol afavorir la mobilitat i la sostenibilitat», va explicar Marquès.
“