1 març de 2022 a les 17:05

El projecte 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques torna a fer parada a la Biblioteca Lluïsa Duran

||||

Aquest mes de març, el projecte de foment de la música a les biblioteques del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, 78 RPM, torna a oferir un conjunt d’activitats, com ara sessions de discos, cicles de poesia i música o tallers sobre la gestió de la música en línia, entre d’altres. Tal com ja es va fer l’any passat la proposta enguany tornarà a fer parada a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà: es activitats són gratuïtes, amb limitació d’aforament.

Per a aquest mes de març, s’han programat una vintena d’activitats a set biblioteques: a Girona, Caldes de Malavella, Calonge, Ripoll, Blanes, la Bisbal d’Empordà i Figueres, que acolliran activitats formatives i divulgadores de petit format, dirigides a tot tipus de públic. Tres sessions al voltant d’un mateix fil conductor, que comptaran amb la participació d’artistes o conductors locals, en una aposta per consolidar la relació entre les biblioteques i les entitats culturals i municipals dels mateixos municipis. A la Bisbal, la Biblioteca Lluïsa Duran comptarà amb Estils musicals, instruments en mà, amb la participació d’Ismael Berengena, que desgranarà la història de la guitarra rock; el bisbalenc Enric Bassacoma, amb la història de la música clàssica mitjançant el contrabaix, i la història de la música electrònica de ball, amb el també bisbalenc Xavier Riembau.

Després d’una prova pilot l’any 2020, replantejada a causa de la pandèmia, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona continua apostant per fomentar la presència de la música a les biblioteques. Es tracta d’un projecte que va néixer  després de detectar un descens continuat de la demanda de CD en aquests equipaments a causa dels canvis tecnològics i d’hàbit de consum dels usuaris. Per això, es va iniciar un replantejament de les àrees de música partint de la idea que la presència de la música a les biblioteques no pot anar lligada a la vigència d’un format concret. 

Així doncs, per continuar garantint que la música tingui un lloc als equipaments, independentment del  format, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons (amb una anàlisi de les col·leccions, per fer visibles els artistes locals o emergents, tot apostant per la convivència dels suports), els espais (amb el foment de zones d’escolta ben equipades i sales per a activitats de caràcter formatiu i pedagògic) i la creació d’una xarxa d’activitats en biblioteques d’arreu de les comarques gironines, tenint en compte els talents locals i la descoberta de nous estils musicals.

78 revolucions per minut 
El 78 és el número de la Classificació Decimal Universal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixement humà), que s’utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I RPM fa referència a l’acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut.