17 maig de 2022 a les 18:45

El Terracotta Museu celebra el Dia Internacional dels Museus amb la presentació del catàleg del ‘Parant taula’ i conferència de Pep Vila

|

En el marc del Dia Internacional dels Museus 2022 (DIM 2022), que se celebra anualment cada 18 de maig, el Terracotta Museu i l’Associació de Ceramistes de la Bisbal presentaran dimecres, a les 19.30 h, el nou volum de la col·lecció Catàlegs del Terracotta Museu, que està dedicat a l’exposició col·lectiva de vaixelles ‘Parant taula’, que s’integrarà dins el III Llibre d’Exposicions, del qual també en formen part els catàlegs de les exposicions ‘Esquarterades’ i ‘Díaz Costa. Ceramista’.
L’exposició col·lectiva de vaixelles és una proposta que va néixer el 2014, en el marc de les activitats de la mostra gastronòmica Tastaolletes, amb la participació dels productors de ceràmica utilitària adherits a la marca Ceràmica de la Bisbal o membres de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal. La mostra se celebra des del 2018 en el Terracotta Museu de forma bianual, sota l’apel·latiu Parant taula, i mostra una selecció de les novetats en ceràmica utilitària pel servei de taula que es realitza a la Bisbal d’Empordà i rodalia gràcies a la participació de divuit productors diferents.
L’edició actual de l’exposició es va inaugurar el 19 de març i estava programada fins al 26 de juny, però l’èxit de la mateixa ha propiciat que aquesta es prorrogui fins al 18 de setembre. D’aquesta manera, es donarà molta més visibilitat a la ceràmica local entre els visitants de la temporada turística.
Després de la presentació, hi haurà la conferència ‘Adroguers, confiters i rebosters a la Bisbal (segles XVIII-XIX)’, a càrrec del filòleg i investigador Pep Vila Medinyà (Celrà, Girona, 1952). Llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, es dedica preferentment a la història de la literatura, segles XVII, XVIII i XIX, amb l’edició de textos teatrals i memorialístics, culinaris, estudis de la llengua i la literatura catalanes al Rosselló. La xerrada permetrà reivindicar l’importat paper de la Bisbal i de la comarca en la tradició de la rica herència cultural vinculada a la cuina del país.
En el marc del DIM 2022 també es programaran portes obertes els dies 18, 21 i 22 de maig, seran tres dies d’entrada lliure a l’exposició permanent. Els visitats també podran gaudir de les tres exposicions temporals en cartell: la col·lectiva Parant taula, Sense distància d’Eva López Miguel, a l’espai La Peixera, i l’edició 2022 de Ceràmica Viva, a l’espai Actualitat.
Finalment, els visitants que s’acostin al Museu durant el cap de setmana també es podran apuntar, amb reserva prèvia, a una de les quatre visites guiades gratuïtes que es programaran a l’exposició permanent durant el cap de setmana. Seran a les 10.30 h i a les 12 h del dissabte i del diumenge, la reserva es pot fer a la recepció del Museu o al 972 64 20 67 (dins dels horaris d’obertura).