8 octubre de 2021 a les 8:39

El Terracotta Museu de la Bisbal celebra les Jornades Europees de Patrimoni 2021 amb un ampli ventall d’activitats

|

A partir d’avui i fins diumenge, novament, el Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà se suma a les Jornades Europees de Patrimoni. Durant tot el cap de setmana hi haurà portes obertes i un ampli ventall d’activitats culturals programades a l’equipament bisbalenc. 

Entre les activitats programades cal destacar la presentació del llibre Díaz Costa. Ceramista. Amb motiu de l’exposició temporal que porta el mateix títol, el Museu ha publicat el primer llibre monogràfic dedicat a l’artista i ceramista Eusebi Díaz Costa (1908-1964). La presentació tindrà lloc el divendres 8 d’octubre a les 20 h, i serà a càrrec de Ricard Planas, crític d’art, editor i curador d’exposicions; amb la participació de Xavier Rocas, comissari de la mostra i autor del llibre, i Enric Marqués, alcalde de la Bisbal d’Empordà i president del Patronat del Terracotta Museu.

Díaz Costa. Ceramista és un volum de 264 pàgines que presenta el resultat de més de dos anys de recerca al voltant d’un dels artistes més importants de la ceràmica catalana i destacats en l’àmbit internacional de mitjan segle XX. El llibre pretén donar a conèixer i reivindicar la figura de Díaz Costa com a artista de gran vàlua, particularment en el seu vessant de ceramista. En el seu apartat de catàleg s’inclouen més de tres-centes peces degudament fotografiades i classificades. Entre elles moltes que no han estat mai exposades i que formen part del fons del Terracotta Museu, que custodia més d’un miler de peces d’aquest ceramista. Una hora abans, a les 19 h, el propi Xavier Rocas, comissari de la mostra, farà una visita guiada a l’exposició (amb aforament limitat i reserva prèvia) que servirà per conèixer millor la figura i l’obra d’un d’aquest ceramista bisbalenc.

El dissabte 9 d’octubre, a les 12 h, hi haurà una visita guiada a l’exposició permanent on es veuran diferents espais i racons del museu per tal de copsar la importància de la ceràmica en la història i en l’actualitat de la Bisbal, la gran varietat de peces que s’han produït i la qualitat dels seus mestres ceramistes. Es tracta d’una visita guiada gratuïta que tindrà una durada aproximada de seixanta minuts, amb aforament limitat i reserva prèvia.

Cal subratllar que l’equipament bisbalenc celebrarà tres dies de portes obertes durant tot el cap de setmana: totes les. persones visitants que s’acostin fins al Terracotta gaudiran d’entrada lliure per visitar l’exposició permanent i les tres exposicions temporals en cartell: ‘Díaz Costa. Ceramista’, ‘3NOUS’ i ‘Ceràmica Viva (5a ed.)’. Es poden visitar en l’horari habitual del Museu: el divendres de 10 a 13 h i de 16 a 19 h, el dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h i el diumenge de 10 a 14 h. 

Finalment, entre el 9 i el 12 d’octubre, el Museu també acollirà un taller d’opus signinum que forma part del Curs de mestratge en construcció tradicional. Es tracta d’un taller organitzat per l’Associació GRETA i la Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona (UEC) amb l’objectiu de donar a conèixer una tècnica de paviment i revestiment que s’ha perdut a Catalunya. La formació anirà a càrrec dels professors italians Andrea Rattazzi, geòleg, i Danilo Dianti, un dels  millors mestres de la calç d’Itàlia. L’opus signinum, és una tècnica que s’utilitza des de l’època romana a partir de la calç amarada i la calç viva en calent barrejada amb trencadís de ceràmica cuita a baixa temperatura, això dóna un morter o formigó més resistent i més impermeable que l’obtingut a partir de la calç amarada convencional, també té un enduriment més ràpid, però alhora manté la transpirabilitat pròpia de la calç. El resultat del taller seran un paviment i un revestiment que es podran veure de forma permanent en els exteriors del Museu.

Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc a Catalunya des del 1991 ininterrompudament. Enguany la festa major del patrimoni cultural és més especial que mai: celebren el trentè aniversari a Catalunya. Centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori, any rere any, han obert les portes de casa seva i han donat a conèixer el passat històric i la identitat cultural.