28 juliol de 2009 a les 19:58

El Terracotta Museu de la Bisbal i Caixa Catalunya recuperen un conjunt d’enrajolats de gran valor artístic i històric

Gràcies a aquesta recuperació, el Terracotta Museu, que actualment es troba en fase de rehabilitació del seu edifici i redacció del museogràfic, ha pogut enriquir encara més la seva col·lecció de paviments fins. Aquesta mena de paviments serà un capítol important i destacat dins el discurs expositiu del futur nou museu i per tant, la restauració d’aquest conjunt de paviments era molt necessària per possibilitar la seva adequada instal·lació a l’exposició permanent.

Es tracta per una banda, de dos paviments de Can Cufí, un pis de finals del s.XIX, situat a l’edifici de les Voltes; i de sis paviments més que enrajolaven tota la planta principal d’una casa de la mateixa època, situada a la Plaça Nova. S’han recuperat la pràctica totalitat d’aquests paviments. A més, la seva extracció s’ha pogut fer amb tota la cautela necessària per una òptima conservació i documentació. Gràcies al projecte de restauració d’aquests paviments recentment recuperats, ha estat possible salvar-los de la destrucció i l’oblit.

La Bisbal, una important productora de paviments fins
Pels volts de l’any 1840, coincidint amb un període històric de bonança econòmica, creixement demogràfic i gran transformació urbanística a La Bisbal, alguns rajolers tradicionals reorienten la seva producció tradicional a una altra de tarannà més industrial com és la fabricació de cairons fins per a paviments que amb els anys assolirà una gran importància.
                               
L’any 2002 Terracotta Museu va organitzar l’exposició “Enrajolats. La Bisbal (1839-1980)”, a través de la qual es recuperava justament aquesta producció de cairons fins pavimentals, fins llavors un dels capítols més desconeguts de la indústria ceràmica bisbalenca.Aquesta exposició temporal va facilitar el poder endegar tot un seguit d’activitats d’estudi i recerca sobre la història d’aquesta producció i ampliar el fons del museu amb l’adquisició de noves peces.

Actualment, Terracotta Museu està en ple procés de rehabilitació de l’edifici. Paral•lelament a l’execució del projecte arquitectònic, s’està enllestint la redacció del museogràfic, que representa una oportunitat per renovar la presentació i el discurs del museu. Aquest fet ha comportat que, per part de la direcció del Terracotta Museu, s’iniciï una política d’adequació i restauració de totes aquelles peces suceptibles d’anar a exposició, com el cas d’aquests vuit paviments que l’Obra Social de Caixa Catalunya ha ajudat a recuperar.