24 setembre de 2021 a les 10:23

El Terracotta Museu prorroga l’exposició sobre Eusebi Díaz Costa i presenta el primer llibre monogràfic dedicat a l’artista bisbalenc

|||

Des de la seva obertura, el passat mes d’abril, l’exposició temporal ‘Díaz Costa. Ceramista’ ha gaudit d’una molt bona acollida i gran interès entre el públic que l’ha visitada. Cal destacar que a la inauguració hi varen assistir 150 persones, completant l’aforament del qual es disposava en aquell moment, alhora que, a dia d’avui, ja l’han visitada més de 6.000 persones.

Atesa aquesta xifra, que ha superat amb escreix les expectatives en un moment de restriccions i pandèmia com l’actual, el Terracotta Museu ha decidit prorrogar-la durant la temporada de tardor-hivern, fins al 6 de març de l’any vinent. En aquest sentit l’equipament bisbalenc agraeix la bona predisposició dels prestadors que han cedit les peces en exposició que no formen part de la col·lecció del Terracotta Museu. Així, la mostra podrà ser visitada per un nombre més alt de persones, que podran descobrir l’obra d’Eusebi Díaz Costa (1908-1964), un dels artistes més importants de la ceràmica catalana del segle XX i pioner de la ceràmica decorativa bisbalenca.

Amb el mateix títol de l’exposició, el Museu presentarà el primer llibre monogràfic dedicat a Eusebi Díaz Costa. L’acte s’emmarca dins de les Jornades Europees de Patrimoni, el divendres 8 d’octubre a les 20 h, i serà a càrrec de Ricard Planas, crític d’art, editor i curador d’exposicions, també hi participaran Xavier Rocas, comissari de la mostra i autor del llibre; i Enric Marqués, alcalde de la Bisbal d’Empordà i president del Patronat del Terracotta Museu. Una hora abans, a les 19 h, el mateix Xavier Rocas farà una visita guiada a l’exposició (amb aforament limitat i reserva prèvia).

Díaz Costa. Ceramista és un volum de 264 pàgines, amb fotografies de Jordi Geli, disseny de Pere Álvaro i textos de Xavier Rocas, comissari de la mostra. L’obra que es presenta és el resultat de més de dos anys de recerca al voltant d’un dels artistes més importants de la ceràmica catalana del segle XX. La falta d’estudis publicats envers Eusebi Díaz Costa ha propiciat moltes hores de documentació, recerca i entrevistes que culminen amb una publicació que dóna a conèixer nous aspectes del seu itinerari humà i artístic.

El llibre pretén, alhora, donar a conèixer i reivindicar la figura de Díaz Costa com a artista de gran vàlua, particularment en el seu vessant de ceramista, i facilitar una primera catalogació, aproximada, de la seva producció en ceràmica. En el seu apartat de catàleg s’hi inclouen més de tres-centes peces corresponentment fotografiades i classificades. Entre elles, les més de cent cinquanta peces que actualment romanen a l’exposició temporal, però també moltes més que no han estat mai exposades i que formen part del fons del Terracotta Museu. I és que l’equipament custodia més d’un miler de peces d’aquest ceramista, fruit de les donacions de particulars i, majoritàriament, de dues grans donacions realitzades per la família de l’artista: la primera va ser el 1991, coincidint amb el moment en el qual va cessar l’activitat en el taller familiar; i la segona, a finals de 2020, amb motiu de l’exposició.