14 desembre de 2020 a les 8:58

El Terracotta Museu rep una important donació de ceràmiques obra d’Eusebi Díaz Costa

|

El passat dimecres 9 de novembre la Sra. Maria Pilar Díaz Daroca, filla de l’artista bisbalenc Eusebi Díaz Costa (1908-1964), i Enric Marquès, alcalde de la Bisbal d’Empordà i president del Patronat del Terracotta Museu, van signar l’acta de donació al museu d’una important col·lecció de ceràmiques. Són 160 peces d’una gran vàlua històrico-artística originàries de la col·lecció particular del propi Eusebi Díaz Costa i que, en el seu moment, van ser retirades de la venda i preservades pel seu interès intrínsec i sentimental del mateix artista.

Aquesta donació en completa una d’anterior que la família va fer el 1991, quan va cedir al museu 780 peces coincidint amb el moment de clausura del taller familiar. Així doncs, el fons del museu passa a custodiar la col·lecció més important de l’obra ceràmica d’aquest artista (veritable pioner de la ceràmica decorativa bisbalenca), amb més de 1.000 peces seleccionades.

Cal esmentar que recentment el catàleg de la col·lecció Díaz Costa del Museu també ha estat ampliat per d’altres donacions amb motiu de l’exposició temporal que s’està preparant sobre la seva figura i obra i que servirà per donar visibilitat a un dels ceramistes catalans més destacats a nivell internacional de mitjans de segle XX que, malauradament, a Catalunya no ha obtingut el reconeixement merescut. L’exposició comptarà, a més, amb la publicació d’un detallat catàleg (escrit per Xavier Rocas, director del Terracotta Museu) on es donaran a conèixer nous aspectes de l’itinerari humà i artístic de Díaz Costa, es facilitarà una primera catalogació de la seva producció ceràmica, i es reivindicarà la seva figura com a ceramista de gran vàlua no només per a la ceràmica de la Bisbal, sinó també per a la història de la ceràmica catalana.

Una peça clau dins el moviment de renovació de la ceràmica bisbalenca
La figura de Díaz Costa és, sens dubte, una peça clau dins el moviment de renovació de la ceràmica bisbalenca, amb el gran mèrit d’haver estat promotor i fundador –l’any 1943– de la primera manufactura orientada a la producció a l’engròs de ceràmica per a la decoració i capdavantera durant anys d’aquesta modalitat. Des de finals dels anys quaranta del segle XX les seves peces van assolir l’èxit internacional, amb els seus plats de temes marins, peixos cargolats i galls estarrufats; amb nous colors que fins llavors no s’havien vist mai a la ceràmica de la Bisbal i essent l’artista que va introduir els reflexos metàl·lics. Una projecció que, malauradament, fou truncada per la seva mort prematura el 1964, a l’edat de 56 anys. 

La importància cabdal de Díaz Costa i l’avenç que va suposar per la ceràmica de la Bisbal –i per extensió per la ceràmica catalana– recau en el fet d’haver estat el primer en adaptar la producció a les exigències estètiques d’un públic nou i transformar els antics atuells tradicionals en objectes eminentment decoratius. Aquest canvi va possibilitar el poder captar nous públics per a la ceràmica bisbalenca, i va obrir un camí que molts tallers locals van seguir, essent el gran promotor de la ceràmica decorativa a la Bisbal d’Empordà.

El Terracotta Museu i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà volen expressar el seu agraïment a la Sra, M. Pilar Díaz i família per la confiança i la generositat mostrada, així com a d’altres col·leccionistes i particulars que darrerament han donat peces de l’artista en motiu de la preparació de la propera exposició. En aquest sentit, es vol fer arribar el més sincer agraïment per la confiança i la generositat mostrades envers l’equipament bisbalenc.