Els alumnes han fet un resum del procés d’apadrinament, que consisteix a conèixer l’espai i la seva història i de l’entorn immediat. Posteriorment, amb el tutor, els alumnes visiten la zona i analitzen com interactua la gent amb l’espai i també com afecta la presència del mercat els divendres. Finalment, després d’aquesta anàlisi fan una instància demanant a l’Ajuntament unes millores concretes. Entre les propostes que han fet els alumnes, hi ha el canvi de les rajoles que estan trencades, la substitució de les toves, treure les pintades, millorar l’enllumenat, fer el sanejament de la font i posar una placa commemorativa, entre d’altres. En l’acte de cloenda d’avui l’Ajuntament ha presentat les millores que s’han fet i que han consistit en la neteja (treure les herbes i neteja de les pintades amb aigua a pressió). En els propers dies l’Ajuntament col·locarà la placa commemorativa.
El regidor de Promoció de la Ciutat, Xavier Dilmé, ha explicat que a la font caldrà fer-hi una intervenció posterior, aprofitant l’execució de les obres de la III Fase del Nucli Antic. Com que hi ha prevista una intervenció urbanística la segona meitat de l’any, alguns treballs es faran aprofitant aquesta actuació, que permetrà canviar les rajoles de cartabó i les toves del banc. El regidor també ha afegit que es guardarà un espai lliure de vehicles davant la font per que se’n pugui gaudir sense entrebancs.
La font pública de la plaça dedicada als germans Sitjar va ser dissenyada per l’arquitecte d’origen escalenc Martí Sureda i Deulovol, quan la Bisbal va tenir per primera vegada subministrament d’aigua potable l’any 1864. La font s’emmarca en els corrents romàntics del neogòtic. Està adossada a l’església parroquial de Santa Maria, a sota del campanar. És feta de pedra i obra, tot recreant una façana arquitectònica amb tres columnes que sostenen un frontó amb dos arcs de ferradura apuntats molt tancats. Cal destacar la presència de l’escut heràldic de la Bisbal al centre (la creu tripomejada és el senyal tradicional de la ciutat, possiblement una referència als bisbes de Girona, senyors de la Bisbal). La font disposa de dos sortidors d’aigua, dos caps de lleó de ceràmica, i dues piques de pedra que recullen l’aigua sobrant. A banda i banda, disposa d’un banc d’obra per seure, amb el sobre de toves de ceràmica i folrat amb rajoles de ceràmica de la Bisbal, amb la tradicional decoració de cartabó.
Trobareu les fotos de l’acte a la plana del Facebook de l’Ajuntament de la Bisbal.