20 juny de 2012 a les 11:57

Els alumnes de 3er d’ESO de l’Institut de la Bisbal fan l’acte de cloenda de l’apadrinament del panteó de les víctimes del Foc de la Bisbal

|||||||

Els alumnes de 3er d’ESO de l’Institut de la Bisbal han fet aquest dimarts l’acte de cloenda de l’apadrinament del monument funerari de les víctimes del 6 d’octubre de 1869, situat al cementiri municipal. L’acte ha consistit en la presentació de les millores realitzades al monument, que ha implementat l’Ajuntament a proposta dels alumnes de l’Institut. S’han realitzat diversos parlaments: el professor de l’Institut i coordinador del projecte, el Sr. Joaquim Rodríguez han realitzat una introducció i presentació de l’acte. Els alumnes hi ha participat activament avaluant el nivell d’acompliment de les millores proposades i llegint “La cançó del 6 d’octubre”, que explica els fets succeïts a la Bisbal durant la revolta republicana federal del 1869. Finalment ha tancat l’acte la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Sra. Núria Anglada, que ha agraït la participació dels alumnes en el projecte i la col·laboració per part d’empreses i particulars per poder portar-lo a terme.

En la presentació del projecte, s’ha fet esment a la col·laboració de la Residència Geriàtrica Municipal, i especialment a les residents Sra. Rosa Boada i de la Sra. Esperanza Luna, que han confeccionat la nova senyera. També s’han esmentat dues empreses ceramistes, ceràmiques EST S.L. i Fsc. Figueres i Fills S.L, que han subministrat els objectes de ceràmica de la Bisbal aplicats en les millores del monument. Aquesta actuació s’emmarca en l’objectiu d’intentar incorporar la ceràmica de la Bisbal en tots els projectes urbanístics impulsats per part del consistori. Totes les accions de millora les ha portat a terme l’àrea de Serveis de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà amb la coordinació de l’àrea de Promoció de la Ciutat.

El projecte d’apadrinament de monuments té com a base donar a conèixer algun element patrimonial de la població entre els alumnes, amb l’objectiu de realitzar un treball de recerca històrica i alhora una proposta d’accions de restauració d’aquell element. El compromís de l’Ajuntament és aplicar, sempre que es pugui, les mesures de restauració proposades pels alumnes per tal de rehabilitar el monument.

En concret doncs, el treball amb els alumnes consisteix a conèixer el monument i la seva història. Posteriorment, amb el tutor, els alumnes visiten el monument i analitzen integralment el seu estat i quines millores podrien fer-s’hi. Finalment, després d’aquest procés d’anàlisi fan una visita a l’Ajuntament, on es reuneixen amb l’alcalde i el regidor, tot presentant personalment i via instància la proposta de millores que podrien realitzar-se en el monument. En aquest projecte concret, les propostes que han fet els alumnes, han estat el sanejament general del monument, amb la corresponent restauració i consolidació, el canvi del suport de la senyera i posar-hi una senyera nova, instal·lar jardineres al voltant del monument i posar una placa commemorativa, entre d’altres.

En l’acte de cloenda d’avui, l’Ajuntament ha presentat als alumnes les millores que s’han fet en el panteó de les víctimes del Foc de la Bisbal. S’han pogut implementar totes les propostes sol·licitades per part dels alumnes. Per deixar constància del projecte d’apadrinament del monument realitzat pels alumnes de 3er d’ESO de l’IES la Bisbal, i al mateix temps per commemorar els fets del Foc de la Bisbal i la pròpia història del monument, s’ha col·locat una placa commemorativa a l’entorn del monument.

 

El Foc de la Bisbal

El Foc de la Bisbal va ser l’enfrontament més important que hi va haver durant l’aixecament federalista i que va passar a la Bisbal d’Empordà el 6 d’octubre del 1869. Una partida armada d’uns 2.000 homes, la majoria menestrals de la indústria surera, dirigits pel diputat Pere Caimó es van enfrontar a les tropes del governador militar de Girona. Els republicans van aconseguir fer retrocedir els soldats, que van matar alguns veïns en represàlia. Els militars van fer presoner Pere Caimó i davant l’amenaça d’afusellar-lo i l’arribada de reforços de Barcelona i Girona, els revoltats es van dispersar el 9 d’octubre.

El monument funerari que commemora aquests fets es va construir al 1888 a l’antic cementiri de la Bisbal, situat on actualment hi ha als pisos Sant Jordi. El panteó va ser traslladat al nou cementiri l’any 1931. Fins al 1936, la població de la Bisbal rememorava els fets amb una nombrosa manifestació que resseguia diferents punts de la vila fins arribar al cementiri a dipositar corones al peu d’aquest monument.