11 novembre de 2020 a les 18:50

Els Gegants Perses de la Bisbal continuen el procés de restauració al Taller Avall de Reus

Va ser el gener passat quan els Gegants Perses de la Bisbal d’Empordà van viatjar fins al Taller Avall de Reus per tal de sotmetre’s a una profunda restauració que els torni al seu estat original tot garantint-ne la conservació. Malauradament, com tants d’altres projectes, la Covid-19 ha afectat tot el procés fent que s’endarrereixi més del previst. Si bé s’espera tenir la major part del procés de restauració enllestit a finals d’aquest any i poder presentar-los en societat l’any vinent (quan les situació sanitària ho permeti), els avenços obtinguts a dia d’avui són ben notables.

D’una banda, s’han  retirat les fins a quatre capes de policromia que amb els anys s’havien anat aplicant a sobre les figures, fins a trobar, sortosament, la policromia i forma original, tant del cos com dels accessoris, que ara es podrà recuperar.

D’altra banda, també es va descobrir que la gegantessa, anys enrere, havia patit una forta caiguda: encara conservava una esquerda important just a la part de darrere del cap, oculta per la perruca que llueix. Amb els pas dels anys, per tal de mantenir les dues meitats que formen el cap unides, s’hi van afegir tot tipus de materials com fustes o guix. Això va fer augmentar el pes i que patissin desperfectes, ja que s’hi van haver de clavar claus per acabar de consolidar-los. Per tal de mantenir la subjecció però substituint aquests materials que malmetien l’estructura original, s’hi han afegit trossos de teixit neutre amb cola d’origen orgànic natural i compatible amb els materials orgànics amb què estan elaborats els caps.

Finalment, també s’està en procés de fer una rèplica de la perruca de la gegantessa i del bigoti del gegant. Serà a la mateixa casa de Barcelona on es va elaborar la perruca de la Fesolera.