18 gener de 2017 a les 15:11

Els primers resultats indiquen que el Pavelló d’esports estaria lliure de legionel·la

Els primers resultats preliminars de les anàlisis fetes per Dipsalut a la zona esportiva de la Bisbal d’Empordà indiquen que la instal·lació estaria lliure del bacteri legionel·la. Així doncs, no seria, el focus de transmissió de la malaltia de la legionel·losi a un veí del municipi. No obstant això, per assegurar-ho, cal esperar els resultats definitius a les proves realitzades per l’Agència de Salut Pública -l’autoritat competent en aquesta matèria-, que es coneixeran d’aquí uns 14 dies.

Aquestes analítiques preliminars s’han obtingut per un mètode d’anàlisi molecular que en 24 hores obté resposta. Aquest mètode és força innovador i encara no està recollit oficialment en la normativa sanitària vigent. El mètode reconegut com a oficial es basa en tècniques de cultiu i que els resultats s’obtenen al cap de 10 a 14 dies.

Aquest dilluns 16 de gener es va saber que hi havia una persona ingressada a l’Hospital de Palamós amb pneumònia associada al bacteri legionel·la. No s’ha conegut cap altre cas de la malaltia. Això fa pensar que no es tractaria d’un brot comunitari. Es considera un brot comunitari de legionel·losi quan hi ha, com a mínim, dos afectats per la malaltia.

De totes maneres i a mode preventiu, Dipsalut i l’Agència de Salut Pública –en col·laboració amb l’Ajuntament de la Bisbal- ha realitzat mostreigs al municipi per veure si el focus d’infecció podria trobar-se a la zona esportiva. Concretament, s’estan analitzant les dutxes de les instal·lacions, que l’afectat utilitza de manera periòdica.

Aquest mateix dilluns al matí, tècnics de Dipsalut i de l’Agència de Salut Pública han pres mostres dels vestidors, així com d’altres punts de les instal·lacions esportives. L’Agència de Salut Pública manté tancades les dutxes dels vestidors del Pavelló d’esports i del Camp municipal de futbol, com a mesura de precaució.

Dipsalut col·labora amb el consistori de la Bisbal d’Empordà en el control dels equipaments amb risc de transmissió de legionel·losi. Així, periòdicament realitza desinfeccions i controls analítics als equipaments de risc. Totes les anàlisis dutes a terme al llarg dels últims anys a les instal·lacions esportives han descartat la presència del bacteri legionel·la (l’últim control analític es va efectuar aquest passat mes d’octubre).