23 març de 2018 a les 16:52

Es posposa a dilluns la sessió general de debat i priorització dels pressupostos participatius 2018

Davant el nou embat judicial als dirigents polítics catalans i la fermesa dels delictes pels quals seran processats, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), han convocat una concentració aquest vespre, a les 20h, davant de tots els ajuntaments del país. L’objectiu: mostrar, un cop més, unitat en el rebuig a les decisions judicials que distorsionen la voluntat del poble de Catalunya. «Avui més que mai hem de fer sentir la nostra veu contra la manca de democràcia i a favor de la llibertat i dels drets humans», proclamen els convocants.

Així doncs, per l’excepcionalitat política del moment, la sessió general de debat i priorització dels pressupostos participatius de la Bisbal queda posposada a dilluns vinent (26 de març). Serà a la mateixa hora i al mateix lloc: al vestíbul del Teatre Mundial de la Bisbal. Bisbalencs i bisbalenques hi podran dir la seva i opinar sobre les 15 propostes finalistes.

I és que la recollida de propostes va finalitzar el passat 25 de febrer amb un balanç notòriament satisfactori: es van fer un total de 63 propostes pel procés participatiu que està vivint La Bisbal d’Empordà per decidir en què cal invertir 95.000€ dels pressupostos municipals del 2018. Va ser a partir de llavors quan es va encetar el període de validació tècnica per tal de seleccionar les propostes viables que finalment seran objecte de votació popular. I aquest divendres s’encetarà la següent fase, amb una sessió general de debat i priorització oberta a tothom. Serà al vestíbul del Teatre Mundial, a les 20h, però cal tenir present que també es pot opinar en línia a través de la plataforma de participació ciutadana Civiciti.

Finalment, el 28 de març de publicarà la llista definitiva amb les propostes finalistes. I serà del 3 al 8 d’abril quan arrencarà el període de votació presencial a l’edifici del consistori municipal i una mesa de votació formada per voluntaris. Enguany, però, també es podrà votar en línia a través de la plataforma de participació Civiciti.

La Bisbal d’Empordà continua així amb el procés participatiu per tal que els ciutadans del municipi decideixin en què cal invertir una part dels pressupostos municipals. Tal com ja es va fer l’any passat, serà un procediment que vol facilitar la incidència dels ciutadans en projectes públics. Així doncs, a través d’aquest exercici de democràcia participativa, els ciutadans tindran veu i vot per escollir on destinar –i com repartir- els 95.000€ que el consistori atorgarà al pressupost participatiu. Les propostes escollides enguany aniran vinculades a la partida d’inversions dels pressupostos municipals del 2018. 

Cal tenir present que la partida destinada a la participació enguany serà notòriament superior que l’any passat, quan el consistori hi va destinar 50.000€ i bisbalenques i bisbalencs van decidir invertir-ho en revisar les voreres, refer les calderes del geriàtric i una actuació per evitar que el paviment del Pont Nou patini (obres que ja s’han dut a terme o estan a punt d’efectuar-se). Va haver-hi un total de 699 vots (698 de vàlids i un de nul), i el percentatge de participació va ser d’un 7,95% del cens total, de 8.790 ciutadans.

El procés participatiu torna a venir motivat per l’equip de govern de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà amb la finalitat de definir els projectes que es podran escollir. L’objectiu final de la participació ciutadana segueix essent la implicació i la corresponsabilització de tots els agents en la construcció compartida d’allò públic.