El regidor de Promoció de la Ciutat, Xavier Dilmé, ha dit que Fira Antic Empordà ‘és una fira consolidada i de referència, no només comarcal sinó també nacional, tot i que és eminenment empordanesa’. Dilmé ha destacat la col·laboració entre la Cambra de Comerç, l’Associació d’Antiquaris, les diferents àrees municipals i el director de la Fira, Xavier Rocas. També ha fet èmfasi en l’esforç pressupostari per part de l’Ajuntament de la Bisbal, que ha incrementat en més d’un 10% els recursos destinats a la fira, fins arribar a la xifra de 100.000 euros. Dilmé ha considerat que ara calia fer aquest esforç suplementari en situació de crisi per ajudar a la dinamització de la Bisbal i del sector.
La presidenta de l’Associació d’Antiquaris, Brocanters i Restauradors de la Bisbal, Rosa M. Jordi, ha destacat que el d’aquest any és l’esforç més gran que s’hagi fet en la història de la fira. ‘El nostre repte és sempre anar a més. La recerca de peces ha estat brutal i aquesta és una de les causes que fan que la fira no pugui ser anual. Pensem que aquesta fira pot portar molta gent a la Bisbal’, ha dit.
L’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais, ha destacat la implicació de l’Ajuntament en aquesta fira com una aposta coherent amb l’acció del l’equip de Govern i que ‘la dinàmica de l’equip de Govern en aquests dos anys és una mostra de la sensibilització cap als temes que són vitals per a la Bisbal. Entenem que l’Ajuntament hi ha de posar el seu gra de sorra’ ha dit l’Alcalde e referència a la fira. Lluís Sais ha destacat que l’Ajuntament ha de promoure que mantingui i incrementi el seu nivell. Sais ha dit que tot i que actualment estem en una situació complicada ‘ens en sortirem. I a la Bisbal estarem entre els que ens en sortirem. El projecte de ciutat que l’equip de Govern està dissenyant servirà per sortir d’aquesta situació de crisi’, ha dit Sais.
L’organització ha previst que es mantingui el nombre de visitants de l’edició anterior i s’espera la visita de 12.000 persones. La presidenta de l’Associació d’Antiquaris ha dit que la crisi es fa notar en un canvi en el tipus de producte que es ven, més orientat a decoració, però que estan acostumats que en aquest sector es produeixin pujades i baixades.
ANTIC EMPORDÀ, Fira d’antiguitats i restauració és clarament una aposta de l’Ajuntament per promocionar i dinamitzar aquest sector, àmbit en què la Bisbal s’ha convertit en un centre nacional e internacionalment reconegut. L’èxit de les edicions anteriors permet assegurar que Antic Empordà i la seva oferta monogràfica ja s’ha convertit en referent obligat entre les fires d’aquest tipus que es realitzen a Catalunya.
Novetats Fira 2009
De manera estratègica, la Fira d’enguany treballa per presentar la millor oferta de peces d’interès i qualitat indubtable; una selecta i variada mostra (mobiliari, pintures, escultures i arts decoratives) procedent dels millors antiquaris i brocanters de l’Empordà. I si els visitants que van gaudir de la darrera edició de la Fira (més de 10.000) van poder contemplar llavors al voltant de 4.000 objectes antics, enguany s’espera que aquest nombre es vegi àmpliament superat, en un veritable espectacle artístic que irà des de l’art antic fins a l’art contemporani.
A més de peces de gran preu, la Fira també aposta enguany per peces de menys valoració econòmica, en un intent d’iniciar al col·leccionisme aquelles persones que, interessades en l’adquisició de peces antigues i obres artístiques a un preu raonable, puguin fer-ho. Una proposta que de retruc, sens dubte ajudarà a fomentar a un nivell més general l’interès per l’objecte antic i també per l’art, tant si és contemporani com antic.
L’oferta d’enguany d’Antic Empordà també s’enriqueix amb la incorporació de mobiliari de dissenyadors d’avantguarda, en consonància amb l’important creixement que el disseny del segle XX ha experimentat en els darrers anys el mercat internacional, així com per la presència de destacats estudis d’interiorisme especialitzats en integrar les antiguitats en ambients contemporanis, i que permetran adonar-nos que l’art de qualsevol època pot cohabitar harmònicament.
Una altra iniciativa original es la presentació d’una innovadora col·lecció de mobles històricoavantguardistes, obra del destacat ebanista i restaurador Kel Domènech. Aquesta col·lecció, pionera en l’àmbit del mobiliari històric, en que en una mateixa peça es combinen harmònicament parts antigues i modernes, neix de l’afany investigador de Domènech per crear noves peces que continguin història i avantguarda, una relectura de l’objecte antic de gran interès i una aposta agosarada i valenta dins el sector.
A part d’aquestes novetats, i aprofitant l’avinentesa de la Fira, l’organització ha programat tot un seguit d’actes complementaris. Unes activitats que persegueixen que la Fira esdevingui una veritable festa per a tota la ciutat de la Bisbal, de la qual tots els nostres conciutadans i visitants en puguin gaudir.
Entre les activitats destacades cal ressenyar especialment l’exposició que es podrà veure al castell palau de la nostra ciutat del 3 al 29 d’abril dels premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme de l’any 2008. Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Arquinfad, l’associació interdisciplinària de disseny de l’espai del FAD (Foment de les Arts i del Disseny), la mostra exposa els treballs finalistes i guanyadors dels Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme del 2008 en les categories d’Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i Paisatge, Intervencions Efímeres i Pensament i Crítica. En la mostra, innovadora respecte a d’altres anys, es poden veure 60 pannells amb tota la informació dels projectes presentats. La mostra també inclou una projecció d’uns 10 minuts de durada on es mostren les visites del jurat als edificis i espais finalistes.
D’altres activitats principals seran les conferències i xerrades previstes, com ara la que sobre “Els bressols de fusta corbada” realitzarà l’investigador i documentalista d’aquest tipus de mobiliari Sr. Julio Vives Chillida el dissabte dia 11 a les 12:00 h., o la que donarà el propi Kel Domènech el divendres 10 a les 19:00 h., sobre els seus mobles històricoavantguardistes. També cal destacar les visites comentades als estands de la pròpia Fira (on es mostraran les peces més singulars exposades en el certamen), a càrrec de dues restauradores professionals, les senyores Keka Gil i Natàlia Guillamet, membres de l’Associació per a l’estudi del moble (el mateix dia 11 a les 18:00 h.).
La Fira d’enguany organitza també visites no només a l’interior del propi saló, sinó també a l’exterior del recinte firal. Aquesta edició, visitarem la casa senyorial del noble bisbalenc Ramón de Cabrera de la mà de l’historiador Sr. Jordi Frigola (cada dia a les 18:00 h.).
Paral·lelament a aquestes activitats culturals, l’Àrea de Turisme ha programat d’altres actes complementaris destinats a reforçar l’aspecte lúdic i festiu, com les VI Jornades Gastronòmiques de la Bisbal. Les “Receptes de l’Àvia: cuina i rebosteria antiga i tradicional” (amb la novetat enguany del “menú de l’antiquari”), serviran novament per a promocionar els diferents restaurants i pastisseries de la ciutat. Però no només durant els dies de la Fira podrem gaudir d’aquesta proposta gastronòmica sinó que la seva duració s’amplia a gairebé tot un mes, des del 4 al 26 d’abril.
Pel que fa al “menú de l’antiquari” aquesta és una proposta original que es durà a terme en el propi restaurant del recinte firal;un complert menú proposat pel reconegut chef Christian Sorensen del Restaurant & Sushi la Bòbila de Corçà. Durant els dies de la Fira podrem assaborir, tot un seguit de receptes de cuina antiga i tradicional del país, transmeses de generació en generació, amb la connexió de la tradició i bon fer que sempre ha caracteritzat la nostra cuina.