15 abril de 2011 a les 15:56

Es presenta VIII Antic Empordà, la fira d’antiguitats i restauració de la Bisbal d’Empordà

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha presentat aquest divendres la vuitena edició de la fira bianual d’antiguitats i restauració Antic Empordà, que es farà del 21 al 25 d’abril al pavelló firal de la ciutat. Valorada pel sector com la segona fira més important de Catalunya, incorpora activitats complementàries com l’exposició ‘Alguns mobles singulars’, de la Fundació Mascort, que presenta al Castell Palau mobles dels segles XV al XVIII, visites comentades a la fira i a l’exposició i demostracions de restauració i de picapedrer.

L’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais s’ha referit a l’aposta de ciutat que suposa Antic Empordà, ja que el sector dels antiquaris suposa el 20% de l’activitat econòmica de la ciutat. ‘Que en un moment de crisi, sector privat i administració vagin agafats de la mà, és una mostra que hi ha un projecte de ciutat que camina. Juntament amb altres projectes com acabar les obres del Terracota Museu, un museu que pot ser el segon més important de Catalunya, vol dir que estem sabent treure  profit d’actius que ens posen en el mapa i aquesta és la línia que hem de seguir, és l’aposta que fem’ ha dit Lluís Sais. L’alcalde ha destacat que es fa amb el sector privat i ha volgut agrair la col•laboració als patrocinadors, la Caixa i la Vanguardia, que, ha dit ‘dóna una mesura de la importància de la fira, i esperem que tingui un bon resultat amb bona presència de gent a la fira i amb una bona rendibilitat de negoci per als antiquaris’ ha conclòs Sais.

El regidor de Promoció de la Ciutat, Xavier Dilmé, ha agraït les complicitats que han permès celebrar la fira en un moment de crisi i el que això suposa d’atractiu de gent. Dilmé s’ha referit a les activitats complementàries que hi ha previstes durant la fira, que ‘ajudaran als visitants que puguin conèixer una mica més la ciutat. Esperem que vaig tot bé i això tingui una recompensa en el públic’ ha dit.
El representant de l’Associació d’Antiquaris de la Bisbal, Francesc Feliu, ha destacat que ‘des del sector tenim moltes ganes que resulti bé i que funcioni, agrair molt l’esforç de l’Ajuntament i dels patrocinadors i moltíssim l’exposició de la Fundació Mascort que és de molt nivell i que val la pena visitar’.

El representant de la Fundació Mascort, Jordi Sargatal, ha destacat que Ramon Mascort té molts interessos en temes mediambientals i en temes de patrimoni històric. ‘Cada any es fa una exposició i Ramon Mascort quan la visitar aquí va dir que queda perfecta en aquest marc. Sargatal ha assegurat que la Fundació està ‘encantada de col•laborar amb l’Ajuntament de la Bisbal aportant aquestes 40 peces’.
El director de la Fira, Dani Sabater, ha vinculat la fira al territori i als antiquaris de prestigi que hi ha a la zona de l’Empordà. N’ha destacat l’horari ininterromput i el fet que això facilita combinar l’assistència a la fira amb la visita a la ciutat. També ha destacat que tot i el context de crisi es mantenen els mateixos expositors que el 2009, ja que el 86% repeteixen. Sabater ha explicat que s’ha convidat una restauradora de Toulouse amb molt prestigi a la seva zona amb la intenció d’atraure públic de la Catalunya nord. Com a novetat també ha destacat la presència d’una demostració de l’ofici de picapedrer a l’exterior del Pavelló Firal.

VIII Antic Empordà presentarà una selecta i variada mostra (mobiliari, pintures, escultures i arts decoratives) procedent dels millors antiquaris i brocanters de l’Empordà. Seran més de 2.000 metres quadrats d’espai d’exposició, amb uns 4.000 objectes antics gràcies a la presència de 37 expositors que agrupen professionals del món de les antiguitats, la restauració i brocanters, i també amb la presència d’associacions, institucions i museus vinculats. A més de peces exclusives de gran preu, també s’exhibiran peces de menys valor econòmic, en un intent d’incentivar al col·leccionisme a aquelles persones interessades en l’adquisició de peces antigues i obres artístiques a un preu raonable.

La majoria dels expositors ja havien estat presents a la fira en anteriors edicions. S’espera la presència d’uns 12.000 visitants, una xifra similar a la que hi va haver durant l’anterior edició, el 2009. El preu de l’entrada a la fira és de 3 euros. Com és habitual, l’organització ha programat tot un seguit d’actes complementaris: l’exposició  “Alguns mobles singulars, s. XV-XVIII” al Castell Palau, una visita comentada als estands de la fira, demostracions del procés de restauració, demostracions de l’ofici de picapedrer, visites guiades al Nucli Antic i a l’exposició de mobles i la campanya gastronòmica ‘Les receptes de l’àvia’. 

Exposició ‘Alguns Mobles Singulars al Castell Palau

L’Ajuntament de la Bisbal va obrir el 8 d’abril l’exposició “Alguns mobles singulars S.XV-XVIII” al Castell Palau com a preludi a la celebració de la VIII Antic Empordà i es podrà visitar fins al 8 de maig. Durant la celebració de la fira s’amplien els horaris de l’exposició, que es podrà seguir també amb els comentaris d’un expert si es fa la visita guiada. 

Els mobles de l’exposició formen part de la col·lecció Mascort custodiada per la Fundació privada Mascort, que actua també com a comissària de l’exposició. Aquesta mostra permet fer un recorregut evolutiu per estils, tipologies i períodes diferents en què es configura la història del moble. Els mobles exposats abasten un recorregut històric que va del segle XV al XVIII. 

Les visites guiades per comentar la singularitat de les peces es podran fer coincidint amb la celebració de la fira Antic Empordà i van a càrrec d’experts de la Fundació Mascort. Per inscriure’s cal anar al Castell Palau i estan previstes el divendres 22 (12 h i 18 h), el dissabte 23 (12 h i 18 h), el diumenge 24 (12 h) i el dilluns 25 (18 h). 

Visites guiades, campanya gastronòmica i demostracions de restauració i picapedrer

Entre les activitats destacades s’ha previst una visita comentada als diferents estands de la fira, a càrrec de l’Associació per a l’Estudi del Moble, que ha participat en edicions anteriors, esdevenint un dels principals col·laboradors de la fira. Paral·lelament, diferents participants de la fira, especialment els restauradors, faran demostracions sobre el procés de restauració dels diferents objectes. Per aquest any cal destacar la presència d’una dissenyadora i restauradora de vitralls, així com també la presència dels millors professionals del nostre entorn en matèria de restauració de mobles.A l’exterior del recinte firal, es faran demostracions de l’ofici de picapedrer, per part de Gaëtan Chapel, un mestre artesà establert a la Bisbal d’Empordà.Coincidint amb la fira, s’ha engegat la campanya gastronòmica “Receptes de l’àvia: cuina i pastisseria antiga i tradicional”, on els restaurants i pastisseries de la ciutat presentaran una proposta gastronòmica durant més d’un mes. A nivell gastronòmic també cal destacar la presència al pavelló firal del restaurant “la Taverna antic” a càrrec del Restaurant&Sushi La Bòbila.

HORARIS DE L’EXPOSICIÓ ‘ALGUNS MOBLES SINGULARS’

ABRIL
Del 8 al 30 d’abril 
Dijous: 17 a 20h 
Divendres i dissabtes: 10 a 13h / 17 a 20h 
Diumenges i festius: 10 a 14h 

SETMANA SANTA
Del 21 al 25 d’abril (VIII Antic Empordà) 
Del dimarts 19 al dilluns 25 d’abril De: 10 a 13.30h / 16:30 a 20:30h

 
MAIG
De l’1 al 8 de maig De dimarts a dissabte: 10 a 13.30h / 16:30 a 20:30h 
Diumenges i festius: 10 a 14h 

1 DE MAIG (XXI Fira Mercat al Carrer) De: 10 a 13.30h / 16:30 a 20:30h