11 març de 2021 a les 20:27

Espècies exòtiques invasores a la Bisbal d’Empordà

Quan es parla d’espècies invasores es fa referència a la proliferació accelerada de determinats organismes vius, majoritàriament plantes o animals, que s’estableixen de forma extensiva en el nostre territori provinents d’altres continents. Aquestes espècies han arribat a Catalunya bàsicament pel transport de mercaderies i persones en un món cada vegada més globalitzat i també pels efectes del canvi climàtic.

No tots els animals i plantes que arriben al municipi es poden considerar espècies invasores, ja que la majoria no poden prosperar al clima local, però sí que hi ha un percentatge d’aquests éssers vius exòtics (entre un 5 i un 20 %) que no només són capaços d’aclimatar-se i de sobreviure en aquest entorn natural, sinó també d’expandir-se colonitzant el territori  i convertir-se en una seriosa amenaça per a les espècies autòctones i per l’economia.

D’altra banda, també hi ha organismes introduïts que no produeixen cap afectació destacable i d’altres que conviuen en harmonia amb el medi des de fa dècades i als quals es considera “naturalitzats”. En aquest sentit, a la Bisbal d’Empordà hi ha un ampli repertori d’espècies exòtiques invasores, i una bona mostra són les següents:

  • El tigre del plàtan: un insecte provinent dels Estats Units que xucla la saba de les fulles dels plàtans i que sovint cauen sobre els caps dels vianants. No piquen però són molestos i debiliten els arbres del Passeig Marimon Asprer i del carrer Agustí Font.
  • El mosquit tigre: un mosquit originari del sud-est asiàtic que s’ha estès àmpliament afectant amb les seves picades, principalment quan el temps és càlid i humit. La seva incidència és tant gran que fins i tot hi ha una ordenança específica per controlar-lo.
  • El cranc americà: tal com assenyala el seu nom, prové d’Amèrica, concretament del sud-est dels Estats Units. És molt abundant en determinats trams del riu Daró. Es tracta d’un cranc vermellós i força agressiu que ha desplaçat el cranc de riu autòcton.
  • El morrut de les palmeres: un escarabat originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia. Ha eliminat la majoria de les palmeres excelses de la Bisbal.
  • La vespa asiàtica: També oriünda del sud-est asiàtic. Es poden veure aquestes vespes volant pels jardins i horts de la Bisbal. Fan uns nius enormes, preferiblement  en arbres alts a prop del riu Daró.
  • La papallona del boix: un altre insecte d’origen asiàtic. La seva eruga verdosa s’alimenta voraçment de les fulles dels boixos i en poques setmanes queden secs. A la Bisbal s’ha notat la seva presència als jardins de Torre Maria.
  • La nyàmera: una planta molt ufanosa, original d’Amèrica del Nord. Fa unes flors grogues grans molt visibles i que es poden veure a la tardor a la llera del Daró, a tocar el Pont Vell.
  • L’ailant: l’arbre de més poder invasor que hi ha a Catalunya. Procedeix de la Xina. Té un creixement molt ràpid i una gran capacitat per rebrotar i per això és molt difícil eliminar-lo un cop s’estableix en un territori. Posseeix toxines en fulles i escorça que inhibeixen el creixement d’altres espècies de plantes.
  • La mimosa: un altre arbre, molt conegut per la seva floració groguenca i flairosa abans de l’inici de la primavera, però que s’estén molt ràpidament si el terreny li agrada.   

Es podrien citar d’altres espècies menys conegudes com la marieta asiàtica, el bernat marbrejat, el fals miraguà, el plomall de la pampa, el raïm de moro, etc. S’estima que hi ha 1.330 espècies exòtiques detectades en el territori català i que un 13 % (177) són les que tenen un comportament invasor. No cal dir que, a part de plantes i animals, altres organismes com els fongs, els bacteris i els virus poden tenir un caràcter invasor extraordinari. N’és un bon exemple el coronavirus SARS-CoV-2.