23 novembre de 2020 a les 8:54

‘Esquarterades’: una instal·lació artística de Maïs al Terracotta Museu de la Bisbal amb motiu del 25-N

|

Amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència envers les dones, el Grup de Dones de la Bisbal i el Terracotta Museu enceten la instal·lació Esquarterades, una obra de l’artista catalana Maïs (Barcelona, 1959) amb les intervencions de diverses ceramistes. I és que la mostra, que es podrà visitar fins el 8 de març del 2021, també compta amb les intervencions de Pilar Aldana, Isabel Alcalá, Marta Darder, Núria Efe, Fiona Morrison, Ariadna Raventós, Antònia Roig, Marta Rucabado, Pilar de Torres i Michelle Wilson.

L’acte d’obertura comptarà amb les accions artístiques en directe: Pètals i Flors de Pilar Aldana, Masegada a garrotades d’Antònia Roig i l’actuació musical d’Ariadna Raventós. Serà un acte amb públic, respectant totes les mesures sanitàries establertes pel PROCICAT: reduint l’aforament de l’espai exterior del museu al 50% (120 persones com a màxim) i duent un registre de totes les persones assistents. Les persones que hi vulguin assistir han de fer reserva prèvia al telèfon 972 64 20 67 o al correu electrònic  terracottamuseu@labisbal.cat. L’acte també serà retransmès en streaming per tal que tothom el pugui seguir des de casa.

La mostra es podrà visitar a la sala d’exposicions temporals de l’equipament bisbalenc des del mateix dia de la inauguració, el 25 de novembre de 2020. Hi romandrà exposat  fins al al 8 de març de 2021, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona.
 

Una instal·lació que parteix dels feminicidis de Ciudad Juarez
Esquarterades de Maïs Jorba es va realitzar per primer cop el 2009 al Museu d’Art Contemporani de Fortaleza i de Sobral, a Brasil; posteriorment, el 2018, es va exposar a la Rectoria Centre d’Art Contemporani de Sant Pere de Vilamajor. L’obra parteix dels feminicidis de Ciutat Juarez (Mèxic): les dones assassinades tenien diferents edats i la majoria eren de zones pobres i marginals. Totes elles van ser agredides, violentades, torturades i maltractades fins la mort. Aquesta violència sistemàtica va ser freqüentment ignorada, silenciada i minimitzada i molts d’aquests crims han quedat en la impunitat.

Esquarterades es compon de maniquins recoberts de teles vermelles que simbolitzen les dones mortes, entre els cossos s’hi col·loquen tanques de ferro que empresonen les víctimes de la violència de gènere. Per a la seva estada a l’equipament bisbalenc, la instal·lació evoluciona i esdevé una obra col·lectiva gràcies a la participació de deu ceramistes que intervenen al damunt i al voltant de la peça original. El resultat és una exposició col·lectiva on la ceràmica dona una dimensió creativa diferent i ajuda a créixer i donar força al projecte de Maïs Jorba. La instal·lació final confronta la mirada de l’espectador davant d’una realitat que commou i colpeix l’ànima: una eina que vol visualitzar i denunciar la problemàtica de la violència de gènere a través del respecte i la memòria.
 

L’escultora Marisa Jorba
Al llarg de la seva carrera artística, plenament consolidada, l’escultora Marisa Jorba (Barcelona, 1959), més coneguda com a Maïs, ha participar en nombroses exposicions individuals i col·lectives. En plena maduresa artística, l’any 2006 va presentar la retrospectiva Maïs 1986-2006 a l’Edifici Miramar de Sitges i va editar un catàleg dels 20 anys de treball en el món de l’escultura. Ha exposat en espais d’arreu del món, a ciutats com Barcelona, Madrid, Houston, Chicago, Llemotges, París, Hiposwis, Zuric, Tokyo, San Francisco, Berkeley, San Diego o Nova York. Té editats múltiples catàlegs així com un llibre de bibliòfil: L’obra absent (Barcelona, 2005). La seva obra es caracteritza per tenir un ampli contingut social i, especialment, per fer-se ressò de la problemàtica del món de la dona i el seu paper en la societat, com el sofriment o la sexualitat. Amb el seu treball vol transmetre de sensacions plenes de significat i interpel·lar l’espectador amb una gran potència expressiva.