4 octubre de 2022 a les 15:04

Èxit de participació a la primera edició bisbalenca del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

||||||||

El Teatre Mundial i la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal van acollir, divendres i dissabte passat, la primera edició bisbalenca del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) sota el lema Àfrica a la pantalla. La resposta a totes les activitats programades va ser molt positiva i l’audiència va destacar la necessitat i la importància de tenir noves narratives i visions de la realitat a través de les cinematografies africanes, per així trencar prejudicis i contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant la cultura com una eina de transformació social.

El tret de sortida va ser divendres al matí al Teatre Mundial amb el llargmetratge Wallay, una ficció ambientada en París i Burkina Faso del director Berni Goldblat, en el marc de l’eix temàtic del FICA centrat en migracions. La sessió va comptar amb l’assistència de l’alumnat dels cicles de formació professional de Grau Superior d’Integració Social i el Grau Mitjà d’Atenció a Persones en situació de dependència de l’Institut de la Bisbal d’Empordà. A la tarda es va presentar la segona sessió, emmarcada en l’eix temàtic de colonialismes amb la projecció del documental Manoliño Nguema, una producció de Guinea Equatorial del director Antonio Grunfeld.

L’endemà, dissabte, al migdia, la parada bisbalenca del FICAC es va traslladar a la Biblioteca Lluïsa Duran on va tenir lloc l’Hora del Conte. Es va oferir un espectacle de contes africans a càrrec de la companyia Sensedrama i amb molta participació de públic. També es va preparar un aparador amb una proposta temàtica de llibres per complementar el festival.

A la tarda, a les 17 h, es va oferir un taller de costura amb teles africanes amb la col·laboració del grup de costura del barri del Convent i el Grup de Dones Africanes de la Bisbal. Finalment, com a part de l’eix temàtic centrat en feminismes es va projectar el curtmetratge Al-Sit, una producció de Sudan-Qatar de la directora Suzannah Mirghani i el llargmetratge Supa Modo, una producció d’origen Kenyà del director Likarion Wainaina.

El festival, impulsat per l’entitat CinemÀfriques i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és un projecte pioner al país que vol apropar les cinematografies africanes i de la seva diàspora per així capgirar les mirades cap al continent veí a través de l’art amb la intenció d’articular-se amb el teixit cultural, educatiu i social, com amb la diàspora africana resident a Catalunya. Un festival que tractarà de contrarestar els discursos xenòfobs i racistes des de l’art per colpejar dues vegades: des de la creativitat i des de les altres mirades. Es pot consultar més informació sobre el FICAC a través del seu web.