3 octubre de 2012 a les 8:54

Èxit de participació en les Jornades Europees del Patrimoni a la Bisbal d’Empordà

|||||||||||

Un total de 63 persones van participar en les activitats organitzades aquest cap de setmana, dins el marc de les Jornades Europees del Patrimoni. Les activitats organitzades el passat dissabte van ser la visita guiada a l’exposició “Terrissa en blanc i negre” al Terracotta Museu, en la qual van participar 12 persones, i la visita “Coneix l’ofici de carreter” al taller de carros Casa Alsina, un antic taller de carreters que ha conservat tota la maquinària i les eines en el seu emplaçament original, que va comptar amb la participació de 23 persones. Finalment, ahir diumenge, 28 persones van realitzar una sortida a peu, que sota el nom de “la petjada geològica a la Bisbal”, permetia conèixer la diversitat geològica del municipi.

El regidor de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, Xavier Dilmé, valora “molt satisfactòriament” el desenvolupament de les activitats organitzades dins el marc de les Jornades Europees del Patrimoni 2012. Dilmé considera que l’èxit “respon a la varietat i qualitat de les propostes, així com a la novetat que suposaven la majoria d’elles”.

El matí del dissabte 29, es va realitzar la visita guiada a l’exposició “Terrissa en blanc i negre” promoguda pel Terracotta Museu i a la tarda, l’Àrea de Promoció de la Ciutat va oferir visitar el taller de carros Casa Alsina. En la visita, hi van participar majoritàriament gent de la Bisbal, que es van desplaçar a l’Oficina de Turisme de Torre Maria, on va iniciar-se l’activitat amb una breu introducció històrica i la visualització d’un fragment d’un documental sobre el món dels carruatges elaborat per TV3 l’any 1987. Aquest document té un alt valor ja que hi apareixen diversos artesans de la Bisbal que treballaven en la construcció de carruatges, el Sr. Salvi Alsina, com a carreter, Sr. Narcís Gumbert, com a ferrer, i el Sr. Josep Sayols com a baster i guarnicioner, encara en actiu. 

La visita al taller de carros Casa Alsina va anar a càrrec de la Sra. Catalina Alsina, néta del fundador del negoci, i del Sr. Ramon Matarrodona, fuster d’ofici i coneixedor del taller. Entre els dos varen explicar els orígens del taller i les característiques principals de l’ofici de carreter, així com les principals eines i instruments que utilitzaven i que varen poder-se veure in situ, ja que s’han conservat perfectament. La visita també va comptar amb la participació del Sr. Josep Sayols, la quarta generació de basters a la Bisbal, que va realitzar interessants aportacions sobre el seu ofici i la relació amb el taller de carros Casa Alsina, amb el qual havien col·laborat.  

El diumenge dia 30, va realitzar-se el recorregut circular de 7 km amb el nom de “La petjada geològica a la Bisbal d’Empordà” a càrrec de l’Àrea de Medi Ambient. El recorregut va durar exactament tres hores i va permetre als participants conèixer la diversitat geològica del municipi, i com les construccions i els aprofitaments tradicionals han estat molt lligats als materials geològics de la zona. Tot i la pluja del dia anterior, no va haver-hi problemes per realitzar l’itinerari previst. Com a cloenda a la setmana de la mobilitat sostenible i segura que se celebrava a tot Catalunya, van repartir-se clauers i ventalls entre els assistents.