24 octubre de 2019 a les 15:56

Inauguració i degustació de l’exposició col·lectiva de vaixelles ‘Parant taula’ al Terracotta Museu

|

Des del dia 11 d’octubre la Sala d’Exposicions Temporals del Terracotta Museu acull l’edició 2019 del ‘Parant Taula’, l’exposició col·lectiva de vaixelles de Ceràmica de la Bisbal que cerca promoure i intensificar els esforços per a donar a conèixer la qualitat de la ceràmica fabricada a casa nostra. Aquesta mostra, que ja es troba oberta al públic, tindrà la seva inauguració oficial aquest proper divendres 25 d’octubre: a les 19 h. L’acte serà a la sala d’exposicions temporals del Terracotta Museu, on també es podran degustar tastets de tots els plats creats pels restaurants participants. 

Es reuniran en un únic espai dues de les tradicions més emblemàtiques de l’Empordanet: una gastronomia nostrada i de qualitat creada amb els excel·lents productes del territori; i un ofici tradicional i emblemàtic com el del ceramista, en constant renovació. Fruit d’aquesta col·laboració, la inauguració de la mostra d’aquest divendres consistirà en un acte doble: presentar la vintena de vaixelles realitzades pels ceramistes locals i, a la vegada, mostrar les divereses propostes culinàries elaborades per xefs locals inspirades en aquestes noves vaixelles. 

El resultat serà una proposta sense precedents: 20 vaixelles de 20 ceramistes diferents, per a 20 cuiners/es amb 20 propostes culinàries, cadascuna pensada i adaptada al seu recipient. Continent i contingut, plegats, formant un tot indestriable tot cercant l’excel·lència. Les persones assistents a l’acte també tindran l’oportunitat de tastar aquestes propostes gastronòmiques en el claustre d’entrada del museu, mentre gaudeixen d’una actuació musical a càrrec del grup bisbalenc FoGem. Es prepararan un total de 400 racions: el preu de cadascuna serà de 3 euros i inclourà el menjar, la beguda i un plat de ceràmica elaborat expressament per aquesta degustació. Aquests plats reprodueixen les diverses vaixelles exposades i el públic se’l podrà endur de record.

I per tal de donar més  protagonisme a la marca ‘Ceràmica de la Bisbal’, l’exposició restarà oberta al públic durant tres mesos: fins el 26 de gener.  A banda de la mostra, també cal destacar la creació d’una publicació que mostrarà totes les vaixelles de l’exposició i els plats creats expressament per l’ocasió. La publicació formarà part de la col·lecció ‘Catàlegs del Terracotta Museu’ i es presentarà a finals d’any.

Binomi gastronomia – ceràmica
La mostra ‘Parant taula’ va néixer de la mà de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà amb l’objectiu de promocionar la ceràmica bisbalenca però enguany s’ha fet un pas endavant i s’ha volgut enfortir el vincle amb el món de la restauració. En aquest sentit, la incorporació de La Cuina de l’Empordanet al projecte permet donar a conèixer la qualitat de la cuina i dels productes del territori, i al mateix temps, també servirà per mostrar un ofici tradicional i emblemàtic com el de ceramista.

A banda de la mostra, també cal destacar la creació d’una publicació que mostrarà totes les vaixelles de l’exposició i els plats creats expressament per l’ocasió. La publicació formarà part de la col·lecció ‘Catàlegs del Terracotta Museu’ i es presentarà a finals d’any. 

Les parelles de tallers de ceràmica i restaurants d’aquesta edició  

 1. Annick Galimont (La Bisbal) & Mas dels Arcs (Palamós)
 2. ArtLisette (Esclanyà, Begur) & Aquamare (Platja de Pals, Pals)
 3. Bussoga (Sant Jordi Desvalls) & El Roser 2 (L’Escala)
 4. Ceràmica Artesanal LB (Corçà) & Terrassa Terramar (Llafranc)
 5. Ceràmica Planas Marquès (Corçà) & Sa Cova (Platja d’Aro)
 6. Ceràmica La Ponderosa (Corçà) & Aradi (Platja d’Aro)
 7. Martin Ley (Peratallada) & La Blanca (Llafranc)
 8. Ceràmica Yuma (La Bisbal) & Aigua Blava (Fornells, Begur)
 9. Ceràmiques Aparicio (Vulpellac) & La Plaça (Madremanya)
 10. Ceràmica Lluís Puigdemont (La Bisbal) & Godard (S’Agaró)
 11. Ceràmica Pantaleu (Palau-Sator) & La Calèndula (Regencós)
 12. Estudi Ceràmic ba_Ro (Vulpellac) & Vicus (Pals)
 13. Estudi Raventós (Vulpellac) & Es Portal (Pals)
 14. Ferran Gallo (La Bisbal) & 1751 (Torrent)
 15. Ceràmica Art. La Mufla (La Bisbal) & Bo.TiC (Corçà)
 16. LUR Ceràmica (La Bisbal) & Sa Punta (Platja de Pals, Begur)
 17. Marta M. Hortet (Canapost) & La Xicra (Palafrugell)
 18. Rulduà Ceràmica (La Bisbal) & Els Tinars (Llagostera)
 19. Sampere (La Bisbal) & Casamar (Llafranc)
 20. Vilà Clara Ceramistes (La Bisbal) & Aurum (Platja d’Aro)

Origen del projecte ‘Parant taula’
Una de les activitats celebrades durant el ‘Tastaolletes’ de l’any 2014 va ser l’exposició col·lectiva de vaixelles de la marca de qualitat ‘Ceràmica de la Bisbal’. Amb el pas dels anys, i gràcies a la sintonia entre l’Ajuntament i l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, aquella exposició es va convertir en un dels grans atractius de la mostra. Quatre anys més tard, el Terracotta Museu es va sumar a la iniciativa i va ser aleshores quan es va anomenar ‘Parant taula’. El fet que la mostra es pogués veure al Terracotta Museu va suposar un punt d’inflexió, ja que es va produir un augment del nombre de participants -tots ells productors de ceràmica adherits a la marca ‘Ceràmica de la Bisbal’ o a l’Associació de Ceramistes de la Bisbal-, de públic (més de 1.300 persones) i també dels dies d’obertura.
 

Promoció  de la cuina empordanesa
La Cuina de l’Empordanet és un col·lectiu gastronòmic que aplega 20 professionals de la cuina i de la restauració, i que fa molts anys que treballa en la difusió de la cuina del Baix Empordà i dels productes de proximitat i de temporada. L’any 1995 quan el grup de restauradors, que des del 1983 organitzava les mostres gastronòmiques de La Cuina de l’Empordanet, va decidir convertir-se en una associació sense ànim de lucre, per treballar des d’aleshores en la millora i la difusió de la cuina d’aquest petit rodal, cada dia i a tota hora, individual i col·lectivament.