El primer premi Llucieta Cartanyà de crítica literària ha sigut per a Pere Antoni Pons, escriptor, periodista i crític del suplement de llibres ‘Ara Llegim’. La fira Indilletres de la Bisbal d’Empordà, que se celebra aquest cap de setmana, li ha atorgat el guardó per l’article ‘Un díptic sobre l’edat’, publicat al diari ARA el 3 de novembre del 2018 sobre l’obra de Joseph Conrad La línia d’ombra, traduïda per Marta Bes Oliva i editada per L’Avenç. El premi està dotat amb 500 euros i es lliura el dissabte 1 de juny en el marc de la fira que porta a la Bisbal unes 25 editorials independents i diverses activitats literàries.
La crítica ha sigut escollida entre una cinquantena de ressenyes publicades en mitjans tradicionals en paper (revistes i diaris) i en mitjans digitals entre el mes de juny del 2018 i el 15 de maig del 2019. El jurat són els membres de l’Associació Indilletres, formada per Marta Turró, Marià Sais, Anna Alabau, Anna Llenas, Sanjosex, Dolors Figueres, Natàlia Carbonell, Xavier Cortadellas i Judit Pujadó. El jurat ha lamentat les condicions de la crítica avui, «la difícil professionalització dels crítics literaris», «la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l’amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, ha de servir per destriar d’entre la gran quantitat de llibres que s’editen». Així ho ha defensat Xavier Cortadellas, membre organitzador de la fira: «Considerem que la bona crítica literària pot ajudar a millorar la feina de les editorials, a enfortir la literatura en català i a donar eines tant als llibreters com als lectors. Pot contribuir, per tant, a millorar l’ecosistema cultural.
Debats, conferències, tertúlies, recitals poètics, clubs de lectura, contacontes, concerts i moltes presentacions de llibres. 25 editorials, llibreries i un total de trenta-cinc activitats configuren la segona edició de la fira del llibre Indilletres. L’acte inaugural de la segona edició d’Indilletres ha tingut lloc a les 10.30 h i ha comptat amb l’assistència d’Oriol Ponsatí (director de la Institució de les Lletres Catalanes), el regidor de Cultura Carles Puig, i Xavier Cortadellas en representació d’Indilletres.
«Malgrat la situació d’excepcionalitat política que està vivint el país, cal seguir apostant per iniciatives com Indilletres, que demostrin la ferma voluntat del món cultural», ha declarat Oriol Ponsatí. «Els agradaria veure inhibides a iniciatives com Indilletres, a aquells que ens volen escapçar des de tots els punts de vista: que mai ens aturi aquesta excepcionalitat», ha afegit Ponsatí. Al seu torn, el regidor Carles Puig ha posat en valor com la cultura ha de ser una eina vertebradora que ha de ser fomentada des dels Ajuntaments. «El model autogestionat d’Indilletres, que treballa colze a colze amb l’Ajuntament posa de manifestque la cultura a la Bisbal no és un aparador: és de debò», ha declarat Puig donant les gràcies a l’entitat per organitzar la fira.
El tret de sortida de la programació l’ha fet Enric Casasses a la sala Capitular. Ho ha fet recitant un petit assaig que ha escrit sobre Josep Blanch i Reynal, un compositor de sardanes de Castelló d’Empúries que ha agafat com a pretext per parlar de l’Empordà i la seva gent. A banda de la poesia, Casasses també ha tocat altres arts com la narració o el teatre, a més de ser traductor i recuperador de textos antics.
L’holandès Gerbrand Bakker –un dels plats forts d’enguany- també ha estat un dels noms destacats de la jornada actes a la segona edició d’Indilletres: l’ha entrevistat Anna Guitart i ha fet una roda de premsa. Guanyador del Premi Literari Internacional IMPAC de Dublin, Bakker assisteix a la fira bisbalenca gràcies a la Beca Indilletres per a editorials. El guardó, que enguany ha obtingut l’editorial Raig Verd, vol servir per contribuir a establir lligams entre la cultura catalana i la resta de cultures del món.
Els debats també tornen a tenir un pes important a l’Indilletres d’enguany. Un d’ells precisament serà sobre crítica literària: Vicenç Pagès, Marina Porras, Xevi Lloveras i David Guzmán, que han debatut sobre l’estat actual del gènere periodístic, moderats pel bisbalenc Pere Maruny. D’altra banda, Roser Carol serà la moderadora del debat ‘Després del judici’, amb la participació d’Àlvar Valls, Núria Cadenas, Aleix Renyé i Johanthan Martínez. I també hi haurà tertúlies obertes, com la titulada ‘Pella i Forgas i nosaltres’, que faran –amb copa de vi inclosa- Carles Xuriguera, Adrià Pujol i Sanjosex.
I, com que la Bisbal d’Empordà és terra de músics, no hi podien faltar concerts durant el cap de setmana. Així, per tancar la primera jornada, alguns músics bisbalencs com Mazoni, Sanjosex, Salva Ramírez o Guillermo Martorell retran homenatge al 50è aniversari de la publicació de l’àlbum Dioptria de Pau Riba, reinterpretant-ne les cançons amb l’assistència del mateix Riba. L’endemà, diumenge, Roger Mas tancarà la segona edició del fira de llibres Indilletres amb un concert a la plaça del Castell de la Bisbal.
Contribuir positivament en el panorama cultural del país
Indilletres va néixer el 2018 gràcies a un grup de veïns que volia organitzar cada primer cap de setmana de juny una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà. Enguany hi participen també les llibreries, la Biblioteca, l’INS la Bisbal CFGM Terrisseria, i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i compta amb el suport de tot un seguit d’empreses. El proper 1 i 2 de juny celebra la segona edició amb ganes, empenta i algunes novetats que tenen l’objectiu de contribuir positivament en el panorama cultural del país. Indilletres vol promoure la lectura i donar visibilitat a les editorials catalanes independents i als autors d’aquí i de fora. Amb la voluntat de contribuir a fer una cultura més participativa i més oberta a tothom, Indilletres vol arrelar-se a un país que es va fent amb «una empenta imparable».
“