3 gener de 2019 a les 9:24

Indilletres convoca dos premis: el Premi Llucieta Canyà de crítica literària i el Premi Indilletres per a editorials

Arrenquen els preparatius per a la propera edició de la fira de llibres Indilletres de la Bisbal, que, com l’any passat, tornarà a celebrar-se durant el primer cap de setmana de juny. Com a primera novetat, enguany l’organització ha convocat dos premis: el Premi Indilletres per a editorials i el Premi Llucieta Canyà de crítica literària. Es poden consultar les bases, terminis i detalls a través del web de la Fira Indilletres.

D’una banda, el Premi Indilletres per a editorials va adreçat a totes les que editin en català i que es comprometin a participar a la fira d’enguany amb un estand. L’objectiu del premi és donar suport a les editorials en la seva tasca de difusió de les obres i dels autors i autores que editen i publiquen. En aquest sentit, la Fira Indilletres subvencionarà fins al 75% com a màxim (i amb un límit de 600 euros) les despeses que comporti portar a Catalunya l’autor o autora d’especial rellevància internacional que l’editorial hagi decidit traduir i editar.

D’altra banda, el Premi Llucieta Canyà de crítica literària tindrà present aquells articles que destaquin la interpretació, la contextualització de l’obra objecte de la crítica i l’argumentació de la ressenya. Segons han expressat fonts de l’entitat, aquest premi és pel fet que la crítica literària és tema de debat al país: «Per la difícil professionalització del sector: la manca d’espai a la premsa escrita i la proliferació de blocs personals poden fomentar l‘amateurisme d’un gènere que, quan es practica en bones condicions, pot servir per destriar de entre la gran quantitat de llibres que s’editen aquells que valen realment la pena». A més a més, també han argumentat que la crítica literària pot ajudar a millorar la feina de les editorials, a enfortir la literatura en català i a donar eines a llibreters i a lectors: «Pot contribuir a millorar l’ecosistema cultural», han sentenciat. Així doncs, el jurat –format per membres de l’entitat- escollirà la crítica guanyadora entre les que s’hagin publicat a la premsa (tant en paper com en mitjans digitals) entre el juny del 2018 i el maig del 2019. El premi estarà dotat amb 500 € dels quals s’hi hauran de descomptar els impostos corresponents.

Indilletres va néixer l’any passat gràcies a un grup de veïns que va decidir organitzar cada primer cap de setmana de juny una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà. Hi participen també les llibreries i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i compta amb el suport d’un seguit d’empreses. La voluntat de la iniciativa és promoure la lectura i donar visibilitat a les editorials catalanes independents i als autors d’aquí i de fora.