28 novembre de 2018 a les 1:24

Informació per a persones residents estrangeres que vulguin votar a les properes eleccions municipals

|

El proper dia 26 de maig de 2019 se celebraran eleccions municipals i els ciutadans i ciutadanes estaran cridats a exercir els seus drets polítics, en aquest cas, a través de l’elecció dels seus representants al Ple municipal. L’exercici dels drets polítics és la màxima expressió de la participació ciutadana i una mostra de compromís de les persones amb la societat a la qual pertanyen. Però no totes les persones podran exercir aquests drets a les properes eleccions municipals. 

La majoria de les persones estrangeres gaudeixen del permís de residència i de treball, porten els seus fills i filles a les mateixes escoles, treballen a les mateixes empreses que la resta dels seus veïns i veïnes, paguen els seus impostos, construeixen els seus projectes personals de vida i fan la seva aportació al projecte col·lectiu però, malgrat això, tenen vedat l’accés al sufragi actiu i passiu.

El marc normatiu actual permet que les persones estrangeres que siguin ciutadanes de la Unió Europea o de Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, República de Corea, Trinitat i Tobago o Xile, puguin votar a les eleccions municipals. Tanmateix, per a poder exercir aquest dret, els ciutadans d’aquests països han de complir uns tràmits previs sense els quals no estaran inscrits al cens electoral, requisit indispensable per a fer-lo efectiu.

És per aquesta raó que la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya ha endegat una campanya preparat un cartell amb la informació necessària per tal de facilitar que aquestes persones puguin exercir aquest dret. Es pot consultar tota la informació a través dels documents adjunts a la publicació: cal que els ciutadans i les ciutadanes que accedeixin a les dependències dels vostres Serveis Territorials coneguin els tràmits necessaris per a poder exercir correctament el seu dret a vot.