13 juny de 2024 a les 16:42

Informació sobre la prohibició de donar menjar als coloms a la via pública bisbalenca

Els coloms s’han convertit en part habitual del paisatge urbà de molts pobles i ciutats, també a la Bisbal d’Empordà. Són aus que han trobat, dins el nucli urbà, refugi, llocs de cria, alimentació suficient i un espai de seguretat sense depredadors.

Tot i la seva aparent innocuïtat, la proliferació de coloms urbans provoca greus problemes a la ciutat: superpoblació a conseqüència d’una reproducció descontrolada, insalubritat pública, males olors, corrosió d’estructures dels edificis, obturació dels baixants d’aigües i brutícia a la via pública. La reparació d’aquests perjudicis comporta uns costos econòmics gens menyspreables.

Hi ha persones que pensen que fan un bé alimentant-los, sentint-se responsables d’aquests animals creant una dependència artificial totalment contraproduent. Donar menjar als coloms urbans no els ajuda ni els beneficia com a espècie, al contrari, afavoreix la seva reproducció descontrolada i impedeix que la selecció natural mantingui una població sana i estable.

Els coloms són aus totalment autosuficients capaces de buscar-se l’aliment per elles mateixes sense la intervenció humana. L’únic que s’aconsegueix deixant menjar als coloms és que augmenti el seu nombre, generant molèsties a la ciutadania, s’acumuli colomassa molt corrosiva sobre el mobiliari urbà i es generin problemes sanitaris. Els coloms són portadors de paràsits com paparres, polls i sarna i poden transmetre malalties com la salmonel·losi o la histoplasmosis.

Per tot això, alimentar els coloms està considerat com una infracció greu a l’Ordenança sobre la tinença, protecció i control dels animals, Art. 55, i amb una sanció que pot anar des dels 751 fins als 1.500 euros.

.