12 juliol de 2014 a les 23:32

Informe de la UAB sobre la transparència en la informació publicada al web municipal

12/07/2014 OAP

 

La universitat Autònoma de Barcelona, l’any 2012 va crear el Mapa Infoparticip@ com a producte  del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP)

Es tracta d’un Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública que estudia les pàgines webs municipals, i en base a 41 criteris estableix el grau de transparència en la informació.

En el cas de la pàgina web municipal (www.labisbal.cat), el primer estudi publicat l’abril del 2012 ens atorgava un compliment baixíssim del 12,20%. En el segon estudi, el compliment ha pujat fins el 46, 34 %, si bé s’ha detectat un error, ja rectificat per l’UAB, que fa pujar el percentatge fins el 51,22%.

El 1r tinent d’alcalde i regidor d’hisenda, i comunicació, Sr. Òscar Aparicio valora molt positivament aquest increment en el grau de transparència. “Quan vàrem accedir al govern, ja ens vam marcar com a prioritat la transparència en la gestió de l’Ajuntament, i una de les maneres era amb dotar de contingut el web municipal. A banda de les dades, cal notar que bona part de la resta de criteris que falta per aconseguir millor nota, ja està inclosa al web municipal, com per exemple la liquidació del pressupost i una sèrie històrica dels darrers 7 anys, però l’estudi no ens el puntua ja que només contempla un any, però desglossat en trimestres. Creiem que la informació econòmica del nostra web és de les més complertes de totes les webs, com ens han reconegut els redactors de l’estudi, que fins i tot es plantegen recollir nous criteris que no estan contemplats en els actuals estudis però que nosaltres ja publiquem com el període mig de pagament i l’evolució de l’endeutament, per citar algun exemple. A banda un percentatge del 14 % de la nota que ara no complim, deriva d’incloure al web fotografia, currículum i/o biografia de tots els regidors municipals, dades que hem sol·licitat als regidors.”

 “ Per seguir millorant en els propers dies tothom podrà comprovar que s’hi afegeix nova informació al web municipal. De moment hem ampliat la secció de comunicació, i hem creat una nova secció on es publicaran aquests informes i on es pot consultar el decàleg de bones pràctiques que ha redactat l’UAB).”

Podeu consultar el detall desglossat del grau de compliment de la web municipal aquí.

Podeu consultar totes les dades dels ajuntaments de més de 10.000 habitants i l’evolució entre les diferents onades que ha publicat la UAB prenent aquí

Podeu consultar el decàleg de bones pràctiques en comunicació local en l’apartat de la nostra web prement aquí

 

OAP