9 juliol de 2012 a les 13:50

Inici de les visites guiades teatralitzades ‘De Cuba a la Bisbal, el llegat dels indians’

|||

Aquest cap de setmana es va fer la primera visita guiada teatralitzada ‘De Cuba a la Bisbal, el llegat dels indians’ coincidint amb l’inici de la programació de les activitats d’estiu que organitza l’àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament. La principal novetat d’aquest any és que la visita és teatralitzada, i gràcies a un d’aquests indians bisbalencs coneixerem diverses anècdotes d’aquells temps. Igualment, es fa un canvi de recorregut respecte l’any passat per tal de poder visitar el pati interior de Cals Americanos.

Les visites s’ofereixen cada divendres, a les 19.30 h, a l’oficina de turisme de Torre Maria. El preu és de 3 euros (més informació a l’oficina de turisme, tel 972 64 55 00). Destacar també que el divendres 27 de juliol, una Festa Cubana ens acostarà el sabor i la música del Carib fins a la capital del Baix Empordà. Serà a partir de les 22 h als jardins de Torre Maria.

A la segona meitat del s. XVIII, a Catalunya es produeix una emigració cap a les Antilles que té com a protagonistes els joves del moment, els quals aniran a temptar la sort a l’espera d’aconseguir fer fortuna. Alguns d’aquests joves, o “indians” que serà el nom que rebran,  aconseguiran tornar al nostre país amb les seves expectatives complertes i faran notar la seva presència a través de la construcció de cases majestuoses que encara avui es conserven. Aquest llegat arquitectònic ens arriba a la Bisbal a través de tres cases: Torre Maria, Can Boy i Cals Americanos, les quals ens serviran com a fil conductor per a explicar les històries d’aquells bisbalencs que van aventurar-se a creuar l’Atlàntic per fer fortuna.

 

Activitats estiu 2012

Les visites a tallers de ceràmica, les demostracions de torn a la zona comercial de la ceràmica, el servei de lloguer de bicicletes i les pròpies visites guiades relacionades amb els indians són els elements destacats de les activitats d’estiu. Aquestes i altres activitats s’han agrupat en cinc eixos corresponents a cinc actius que la Bisbal posa en valor com a atractius turístics: la ceràmica, el patrimoni històric, el turisme actiu, les manifestacions culturals i el comerç i la gastronomia.

Segons explica el regidor de Promoció de la Ciutat, Xavier Dilmé, “es tracta d’anar millorant l’oferta cada estiu per ser atractius als visitants i amb aquest objectiu posem totes les eines que tenim al nostre abast”. Afegeix Dilmé que l’objectiu és que “la Bisbal sigui visita obligada per a les persones que visiten el nostre entorn i que tinguin prou alternatives per passar una bona diada a la nostra ciutat”.

Relacionat amb el món de la ceràmica aquest estiu es pot visitar l’exposició del Terracotta Museu ‘Terrissa en blanc i negre’, que ens presenta a través de fotografies la vida quotidiana de fa gairebé cent anys; instantànies que ens permeten veure en directe escenes tan properes i a la vegada tan llunyanes de l’Empordà de principis de segle XX. Imatges d’un gran valor documental i testimonial que ens fan recordar unes formes de vida i un paisatge humanitzat ben diferent a l’actual.

Respecte a les manifestacions culturals cal destacar que a mitjans de juliol, els dies 13, 14 i 15 hi ha una altra gran cita amb la cultura amb la XVII Fira de Circ al carrer de la Bisbal. Finalment, a mitjans d’agost, hi ha prevista la Festa Major de la Bisbal.