3 febrer de 2012 a les 14:27

Interior alerta de l’arribada del fred extrem a tot Catalunya

A les 13.45 h la Direcció General de Protecció Civil ha posat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per onada de fred, atesa la predicció del SMC que indica per les properes hores l’arribada d’un front d’aire extremadament fred, que tot i no anar acompanyat de precipitacions, provocarà una situació de temperatures excepcionalment baixes, que en les zones on ha nevat, pot provocar la formació de plaques de gel. El Procicat es trobava en prealerta des de dimarts, per les baixes temperatures que ara s’accentuaran.

El Departament d’Interior ha donat per acabat l’episodi de nevades que ha afectat Catalunya aquests darrers dies, segons ha explicat aquest matí el conseller d’Interior, Felip Puig, en roda de premsa després de la reunió del Comitè Tècnics de seguiment del Pla neucat, que s’ha desactivat a les 11.30 hores del matí. 

La previsió indica que el cap de setmana i dilluns les temperatures seran molt baixes a tot el teritori, amb temperatures mínimes sota zero a nivell de mar i més baixes encara a la Catalunya interior, prePirineu i Pirineu. L’episodi anirà acompanyat de forts vents en tot el territori especialment a zones elevades de Pirineu i prePirineu. El vent bufarà amb menys força al litoral de Barcelona, Tarragona i a Ponent. Es manté un avís per mala mar a l’Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i, en menor grau, en la part nord del Maresme.

Prop d’un centenar de municipis i consells comarcals mantenen activats els seus respectius Plans d’Emergències Municipals per nevades i fred. L’aeroport de Barcelona també té activat el seu Pla d’Hivern.

Pel que fa als centres educatius, el tancament de 120 centres per precaució ha afectat un 3% (38.320) del milió tres-cents mil alumnes catalans. Dintre d’aquest 3% estan inclosos els 15.000 alumnes que s’han vist afectats per la suspensió de les rutes de transport escolar interurbanes.

Per Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament:

SS.TT.

Centres tancats

Alumnes afectats

Girona

61

22.459

Catalunya Central

2

48

Tarragona

10

250

Terres de l’Ebre

0

0

Lleida

0

0

Baix Llobregat

1

460

Maresme- Vallès Oriental

41

13.645

Vallès Occidental

1

603

Barcelona

4

832

Barcelona Comarques

0

0

TOTAL

121

38.320

 

Afectacions actuals

Viàries

Servei Català de Trànsit:

La GIV-6821 està tallada entre Sant Llorenç i Sant Graui GIP-6821 tallada entre Sant Grau i Salionç

És obligatori circular amb cadenes a la C-28 per accedir al port de la Bonaigua

Amb tot, el SCT demana que s’extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel  a les calçades.

Carreteres:

El Departament de Territori i Sostenibilitat té en aquests moments 15 màquines llevaneus i de sal treballant a les carreteres per afrontar l’onada de fred, amb l’objectiu de garantir al màxim possible la mobilitat a la ciutadania i afavorir la seguretat viària. L’operatiu està consistint, bàsicament, en l’estesa de sal per evitar la formació de plaques de gel, tot prioritzant els punts més sensibles de la xarxa viària.

Per demarcacions, les màquines treballant són:

  • Barcelona: 8
  • Girona: 5
  • Lleida: 1
  • Tarragona: 1

Les previsions de molt baixes temperatures sense precipitacions per a les pròximes hores apunten a la necessitat de continuar amb eventuals tractaments preventius d’estesa de sal.

El Telèfon d’emergències 112 ha atès 220 trucades relacionades amb l’episodi de neu i fred.

Des de la DGPC recomanem a la població que segueixi els Consells per la població davant una onada de fred