23 novembre de 2017 a les 12:33

Ja es pot consultar el catàleg d’empreses artesanes de la Bisbal i rodalies

Ja es pot consultar en línia (a través d’aquest enllaç) el catàleg conjunt d’empreses artesanes de la Bisbal d’Empordà i els municipis de rodalies: Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret. La Sala Municipal de Corçà va acollir l’acte de presentació d’aquest document  adreçat a un públic professional de diferents sectors (hostaleria, decoració, distribuïdors…) amb l’objectiu que contribueixi a generar negoci i posi en valor l’artesania com a element d’atractivitat i diferenciador del territori.

A partir del Pla estratègic de desenvolupament econòmic local va sorgir la iniciativa de fer visibles les empreses artesanes d’aquests pobles per tal de multiplicar les oportunitats de venda obrint-se a nous públics i consolidar el sector de l’artesania, amb la ceràmica com a eix central, com a factor que singularitza el territori. Aquest catàleg és el resultat d’un treball previ d’identificació i cohesió del sector fomentant el treball en xarxa. Hi ha una aposta clara per part dels ajuntaments, que estan duent polítiques municipals, per tal de fomentar i impulsar l’artesania del territori en totes les seves vessants.

El catàleg recull un directori de 32 empreses artesanes, que inclouen 45 artesans d’arts i oficis acreditats dels cinc municipis, classificat segons el repertori de famílies d’oficis artesans del Consorci d’Artesania, Comerç i Moda de la Generalitat de Catalunya. El catàleg està disponible en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès-, en format digital i també imprès per ser distribuït en aquelles accions dirigides a públic professional organitzades i/o on participin els cinc municipis. Aquesta edició ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. 

Artesania al territori
La Bisbal d’Empordà és avui un dels centres ceràmics capdavanters de Catalunya. La ceràmica és i ha estat una de les principals activitats econòmiques dels 5 municipis, almenys des del segle XVIII (la primera notícia documental que dóna raó de l’ofici de terrisser a la Bisbal data del 1511).

Aquesta destinació es diferencia d’altres centres productors de ceràmica en el fet que la producció es troba molt diversificada; no només es produeixen articles de terrissa, sinó que existeix un sector molt important dedicat a la ceràmica aplicada a la construcció i un altre ocupat en l’elaboració de ceràmica decorativa. Tot plegat configura una població que viu al redós de la ceràmica, ja que també existeixen altres indústries que subministren primeres matèries, equipaments i maquinària a la majoria d’obradors i fàbriques del territori. En l’actualitat aquesta dedicació abraça la major part de possibilitats de fabricació, d’investigació i de comercialització dels productes ceràmics.

La Bisbal d’Empordà està declarada “Zona d’oficis singulars” vinculada a la ceràmica pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda i disposa de la marca “Ceràmica de la Bisbal” que protegeix els productes a tots els països membres de la Unió Europea per l’Agència Oficial de la Propietat Industrial.

En els 5 municipis hi ha la concentració més alta d’artesans de Catalunya, fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. En els darrers anys hi ha hagut un creixement d’antiquaris, brocanters i empreses relacionades amb la decoració de la llar, així com d’artesans d’altres famílies d’oficis diferents a la ceràmica com ara joiers, basters, estorers, forjadors, d’art floral, etc. Actualment els artesans vinculats a la ceràmica representen el 60% del total d’artesans identificats al territori.