14 setembre de 2018 a les 13:55

Jornada de donació de sang al Pavelló Firal de la Bisbal

‘Dona el millor de tu, dona sang’. Amb aquest eslògan es fa una crida a participar a la jornada de donació de sang de la Bisbal. Serà aquest proper dissabte, 15 de setembre, el Pavelló Firal: de les 10 a les 14 h i de les 16 a 20.30 h.

Segons informaven des del Banc de Sang i Teixits de Girona, les donacions de sang a l’estiu baixen al voltant d’un 30% pel canvi d’hàbits de la ciutadania. Les altes temperatures i la pluja han fet baixar encara més la donació, fins a un 40% respecte el que és normal. Això afecta sobretot les plaquetes (una de les 3 parts en què se separa la sang quan arriba al laboratori). Les plaquetes caduquen en només 5 dies i són necessàries per alguns tractaments de càncer. 

Al seu web cada dia actualitzen el marcador de donacions. Aquesta setmana en portaven 19.200, un 10% per sota del que s’havia previst. S’ha patit una davallada important pel que fa al conjunt de Catalunya i cal una empenta per fer-les remuntar. Avui hi ha sang a Catalunya per les necessitats dels propers 8 dies, un nivell que es considera normal, tot i que l’òptim serien 10 dies. Cal aclarir que la situació no és alarmant, però és molt important aconseguir unes donacions mínimes cada dia per assegurar que hi ha prou plaquetes. Per intentar que aquesta tendència vagi a l’alça es volen posar tots els esforços per incorporar principalment noves persones donants joves, entre 18 i 35 anys, un segment d’edat que normalment es queda al marge d’aquestes activitats però que és fonamental d’incorporar, ja que d’aquest en depèn el futur del projecte.