9 octubre de 2018 a les 17:43

Jornades Europees de Patrimoni al Terracotta Museu de la Bisbal

|

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) se celebren a Europa durant un cap de setmana entre setembre i octubre. L’edició 2018 a Catalunya se celebrarà els dies 12, 13 i 14 d’octubre. Palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials obriran les seves portes per tal que els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i puguin conèixer  en profunditat el seu patrimoni.

El Terracotta Museu no se’n podia quedar al marge i ha afegit el seu granet de sorra a la festa del patrimoni cultural organitzant uns dies d’activitats d’allò més diverses. Entre les propostes d’enguany cal destacar una bicicletada per les xemeneies de la Bisbal, la projecció del documental Picant pedra d’Antoni Martí, l’exposició de vaixelles del Tastaolletes i una jornada de portes obertes al Terracotta Museu que tindrà lloc el diumenge.El divendres 12 d’octubre es projectarà el documental d’Antoni Martí, Picant pedra (33 minuts) que es va realitzar durant la I Cuita de Calç al Forn Gran d’en Turró de Fonteta. Cinquanta anys desprès el ceramista Josep Matés, juntament amb un equip de voluntaris, ha recuperat aquest antic forn de calç que el 2011 es va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Tot seguit es podrà veure el  seu making of: Per què hem tornat a fer calç? (23 minuts), gràcies al qual es podrà descobrir les motivacions i interioritats del projecte i dels seus protagonistes.


L’endemà, dissabte, el museu organitza una bicicletada per les xemeneies de la Bisbal. És així com es vol donar a conèixer el patrimoni ceràmic bisbalenc a totes aquells persones amb ganes de moure’s i gaudir de la ciutat. Una ruta guiada dins del terme municipal per veure de més a prop aquests elements tant característics del paisatge bisbalenc. Actualment la població conserva una vintena de xemeneies, grans testimonis de la indústria ceràmica del passat. També hi haurà la possibilitat de veure alguns dels forns que s’hi vinculen i els espais on es troben.D’altra banda, també cal afegir-hi una de les novetats del Tastaolletes d’enguany: el Terracotta Museu acollirà l’exposició col·lectiva Parant taula per presentar les noves col·leccions de servei de taula de ceràmica. Es tracta d’una mostra on participen productors de ceràmica utilitària adherits a la marca ‘Ceràmica de la Bisbal’ i/o associats a l’Associació de Ceramistes de la Bisbal. L’exposició es podrà visitar entre el 12 i 28 d’octubre i està coorganitzada per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, el Terracotta Museu i l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i Comarca.