24 abril de 2018 a les 10:47

Josep Pastells guanya el primer Premi Empordà de Novel·la de la Bisbal d’Empordà

||

La biblioteca municipal de la Bisbal d’Empordà va acollir ahir l’entrega del primer Premi Empordà de Novel·la. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais; el regidor de Cultura, Carles Puig; l’impulsor del Premi Empordà de Novel·la, Jordi Imaz; i el guanyador d’aquesta primera edició: Josep Pastells.    

El jurat havia deliberat i, segons havien fet saber prèviament, era destacable l’alt nivell de les 7 novel·les presentades. D’aquestes, en van quedar dues finalistes: L’estany perdut, del bisbalenc Martí Cortadellas, i la que havia presentat el veterà escriptor Josep Pastells: Sang blava. Aquesta segona va ser la que es va acabar imposant.

Sang Blava és una novel·la escrita ara fa vuit anys i, de fet, Pastells ja l’havia presentat al Premi Prudenci Bertrana. Al no ser premiada llavors, l’autor la va guardar. La novel·la guanyadora es presentarà el proper 3 de juny en el marc de la primera edició de la fira de llibres Indilletres.

El jurat va destacar la unanimitat de la decisió presa i la originalitat de la temàtica de la novel·la guanyadora. El guanyador Josep Pastells, de 52 anys i amb una trajectòria que inclou una dotzena de llibres escrits, va explicar que la història de la novel·la s’ambienta a Budapest i el protagonista principal és un periodista homosexual que està convençut que és fill del Rei d’Espanya. 

La iniciativa del Premi Empordà de Novel·la va néixer de la mà de l’editorial Edicions ºF 451 i de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà amb la voluntat d’incentivar la participació tant de talents emergents, com d’escriptors en actiu. Jordi Imaz, responsable de l’editorial i impulsor del projecte, volia cobrir aquest buit de concursos literaris a la comarca, ja que trobava necessari potenciar i facilitar l’aparició de nous escriptors.

El passat setembre es va publicar al Butlletí Oficial de la Província de Girona i es va obrir la convocatòria per a la concessió d’un premi econòmic per al guardó. Les obres que hi optaven havien de ser rigorosament inèdites i escrites en català (amb una extensió mínima de 200 pagines).