6 juny de 2023 a les 11:16

La 28a Fira de Circ al Carrer de la Bisbal reforça la seva aposta pel circ contemporani

Del 14 al 16 de juliol la XXVIII Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà tornarà a omplir places i carrers de la ciutat amb més de 40 espectacles i un total de 35 companyies. Un any més, l’eix programàtic continua apostant pel circ contemporani i propostes arriscades, sense renunciar a espectacles de caràcter més popular per a tots el públics. Aquest matí s’ha presentat la XXVIII Fira de Circ al Carrer en roda de premsa al Passeig Marimon Asprer de la Bisbal, un dels pinyols d’enguany: acollirà fins a 4 escenaris. La presentació ha comptat amb la presència d’Enric Marquès, l’alcalde de la Bisbal; Carles Puig, regidor de Cultura;, i Iolanda Delgado, presidenta de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Alhora, estava previst fer una intervenció telemàtica d’Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, que finalment no s’ha pogut dur a terme per motius tècnics.

L’acte ha arrencat amb la benvinguda per part del regidor de Cultura Carles Puig, que ha explicat que ha explicat que ha estat un «plaer immens treballar colze a colze» per la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal: «És genial que la Bisbal tingui la Fira de Circ al Carrer i que la ciutadania se la senti tan seva i que gaudeixi de futur i bona salut». Al seu torn, l’alcalde Enric Marquès ha volgut recordar Josep Maria Terradellas qui va tenir «un paper clau a l’hora de pensar i de posar els fonaments de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal».

Al seu torn Iolanda Delgado, presidenta de la Fira de Circ al Carrer, ha destacat que «Un dels punts remarcables de la 28a edició és l’augment de les companyies internacionals, que, si bé mai han desaparegut de la graella de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal, la programació d’enguany inclou un total de 8 companyies de fora de l’estat». A grans trets, la meitat dels artistes que actuaran a la Fira de Circ són catalanes, un 25 % són de la resta de l’estat, i el 25 % restant, procedeixen d’altres països: França (Cirque Pardi, Les Objects Volants, Trampoline2000, la Cie Allez Hop o les Enfants Serioux); Itàlia (Andy Spigola amb ‘Boato); Argentina (cia. A Tope, amb un espectacle homònim) o Brasil (Pauline Zoe, amb l’espectacle ‘Esfera).

Els propers 14, 15 i 16 de juliol emblemàtics espais bisbalencs com la plaça Major, el passeig Marimon Asprer o la plaça Germans Sitjar tornaran a omplir-se, alhora que enguany cal sumar-hi dos nous emplaçaments: el carrer Ample o l’espai de darrera el Camp de Futbol Pere Plaja que, sense anar més lluny, acollirà l’espectacle inaugural amb ‘Rouge Nord’ de Cirque Pardi. La companyia francesa submergirà el públic en un fresc cinematogràfic a la frontera entre Quentin Tarantino i Wim Wenders, fent ús de tècniques circenses d’alt risc combinades amb un encantador univers mecànic.

I això serà només el tret de sortida de tres jornades bisbalenques carregades de clown, acrobàcies, malabars, aeris, roda cyr, equilibrisme, diàbolo, malabars, màstil, suspensió capil·lar o, fins i tot, pinzellades de dansa contemporània. Són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany repartides en més de 40 espectacles d’una trentena de companyies que actuaran a la 28a edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal. Noms com Troposfera XYZ, Kerol, Sienta la Cabeza, Moi Jordana, Pere Hosta, Cia. Caída, Cia. Pakipaya, Mr Copini, Amer, Los Herrerita, Andrea Ríos, Cia. Eia, Du’k’to, Oriol Borràs o Circ Pànic, posen de manifest la voluntat de seguir potenciant el circ que es fa al territori català: propostes d’un gran nivell artístic i per a tots els públics. Alhora, una quarta part de les companyies són d’altres punts de l’estat, com el País Valencià (Cia. Insomnia), de Madrid (Mireia Miracle o La Gata Japonesa), de les Illes Balears (Desequilibrats), Euskadi (Mala Brigo) o Andalusia (Zen del Sur o Troca Circus).

Una ferma aposta pel confort del públic
Tal com ja es va fer l’any passat, l’adaptació del format a la situació sanitària d’aquests darrers anys ha servit per tal que la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà faci un replantejament a fi d’adequar-la als seus recursos humans i materials i esdevenir sostenible d’acord a la seva realitat. Així, tal com ja s’ha anat fent les darreres edicions s’oferirà novament un ampli ventall d’espectacles gratuïts, alhora que se’n mantindran diversos de pagament, tant a les tardes com a les nits. Això, juntament amb aforaments limitats, garantirà el confort del públic permetent que les propostes programades que ho requereixen puguin ser visualitzades en les condicions necessàries.
Alhora, tenint en compte que l’estiu es presenta d’allò més càlid, l’organització garanteix que el públic pugui visualitzar els espectacles des de punts ombrívols. Si l’espai on es programa una funció no disposa d’ombra, aquest serà degudament equipat per tal que l’espectador pugui quedar arrecerat del sol.

Més d’una vintena d’escenaris repartits per la Bisbal
El carrer Ample i l’espai de darrera el Camp de Futbol Pere Plaja, nous espais de la programació d’enguany, se sumen a la plaça de la Pietat (Benet Mercader), la pista de l’Escola Mas Clarà, el Passeig Marimon Asprer, l’aparcament dels Jutjats, la plaça Carreras Dagas, la plaça Germans Sitjar, la plaça Major, els exteriors del Terracotta Museu, la plaça del Castell (a davant del Castell Palau i a davant de l’Ajuntament), el Parc 8 de Març o la plaça de la Sardana.
El Passeig Marimon Asprer, un dels espais més confortables de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal, enguany acollirà un total de 4 escenaris, entre els quals un tindrà una carpa de grans dimensions incorporada a mode de tendal. A més l’Espai Fira també es reubica al Passeig Marimon Asprer, a l’alçada de l’aparcament.
Una altra de les novetats és que el Parc 8 de Març acollirà un total de 3 escenaris. Cal tenir present que, en certa mesura, s’ha fet redistribució d’alguns espais arran de les obres que es preveuen a les Escoles Velles de la Bisbal. 

L’esperat retorn del Fira Bar: un homenatge a en Joan Bofill
Després d’algunes edicions sense poder-se dur a terme, enguany torna a formar part de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal: l’anhelat Fira Bar arriba carregat d’espectacles complementaris i no menys rellevants. El Fira Bar és la programació de breus espectacles de petit format que conviu harmoniosament amb la resta de propostes. Enguany farà un itinerari a un total de 7 bars amb una desena d’artistes. La proposta es presenta com un homenatge al bisbalenc Joan Bofill l’any del 10è aniversari de la seva mort.