14 juny de 2024 a les 10:56

La 29a Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà posa la mirada en el circ inclusiu

Del 19 al 21 de juliol la XXIX Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà tornarà a omplir places i carrers de la ciutat amb més de 40 espectacles i un total de 29 companyies. Una de les línies mestres d’enguany és la ferma aposta pel talent local: més de la meitat de les companyies són catalanes, cosa que fa més sostenible la proposta. La resta són, majoritàriament, d’altres punts de l’estat, alhora que també n’hi ha del Regne Unit i França. 

Fidel al seu estil, la 29a edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà prioritza la qualitat per damunt de la quantitat i s’ajusta a la seva realitat estructural com a festival. Alhora, si bé se cenyeix a una rigorosa paritat, també fa posa en solfa un acurat equilibri de gèneres circenses. Un any més, l’eix programàtic continua apostant pel circ contemporani i propostes arriscades i trencadores, sense renunciar a espectacles de caràcter més popular per a tots el públics. Un dels objectius que afronta la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà és el de captar públic jove. 

Aquest matí s’ha presentat la XXIX Fira de Circ al Carrer en roda de premsa a la plaça Major, un dels escenaris que més es reforça i que juga un paper fonamental a la programació. I és que la plaça Major, a més de representar l’esperit de carrer de la fira, acollirà un total de 4 espectacles, entre els quals el que serà el tret de sortida, que enguany s’avança un dia i serà la nit de dijous 18 de juliol. La presentació ha comptat amb la presència d’Òscar Aparicio, alcalde de la Bisbal; Eva Rovira, regidora de Cultura; Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; i Eva Gasull, portaveu de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Per acabar-ho d’adobar hi ha hagut una petita actuació circense a càrrec de Circ Vermut. 

*Vídeo resum cedit per Xevi Codolà

Feta la prèvia de dijous 18, els dies 19, 20, 21 de juliol emblemàtics espais bisbalencs com la plaça Major, el passeig Marimon Asprer, la plaça Benet Mercader o la plaça Germans Sitjar tornaran a omplir-se de circ. I a la vintena d’escenaris que acolliran espectacles, enguany cal sumar-hi la fàbrica de creació d’arts escèniques Brava Performing Arts, que un any més col·labora amb la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, acollint l’espectacle ‘Pin Pang’ de Xabi Larrea i allotjant part dels artistes programats durant els dies de fira. Un dels grans titulars pel que fa a localitzacions escèniques és la utilització de la icònica Torre Bisbal com a escenari de l’oníric i poètic espectacle de dansa aèrea ‘Dónde te miro y me veo’ de Sacude Danza: l’organització defensa el romanticisme que esdevingui escenari artístic un edifici que no està exempt de polèmica i que no deixa indiferent a cap bisbalenc.
Amb la 29a edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà la ciutat s’omplirà de clown, acrobàcies, malabars, equilibrisme, diàbolo, malabars, trapezi, o, fins i tot, pinzellades de dansa aèria. Són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació, configurada amb més de 40 espectacles d’una trentena de companyies. Noms com Sacude Danza, Impulsos, Cia. Lepuant, Per Nassus, Lotta&Stina, Cirque Entre Nous, Eunoia Kolektiva, Las Sputnik, Cia Tarannà, Quim Girona & Moon Ribas, PSIRC, Los Herrerita, Dudu Clown o Enric&Chelsea posen de manifest la voluntat de seguir potenciant el circ que es fa al territori català: propostes d’un gran nivell artístic i per a tots els públics. Alhora, una quarta part de les companyies són d’altres punts de l’estat, com el País Valencià (Las Couchers), de Madrid (Teatro sobre ruedas), de les Illes Balears (Tiramillas Circo), Euskadi (Xabi Larrea), Castella Lleó (Miguel Barreto), Aragó (Nostraxladamus) o Andalusia (Mario Comaneci). A això cal sumar-hi les franceses TramPoline i Los Putos Makinas i les britàniques Hands Down Circus i Gandini Juggling, que justament faran la cloenda de la Fira de Circ al Carrer amb l’aclamat ‘Smashed’, la nit del diumenge, a la plaça del Castell. De la quarantena d’espectacles un total de 9 són de pagament, sempre a preus populars.

Objectiu: que el circ arribi a tothom
Per tal de seguir treballant perquè el circ arribi a tothom, cal fer menció especial del reforç de la ferma voluntat inclusiva de la XXIX de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Un exemple d’aquesta aposta serà l’espectacle ‘Revolución’ de la companyia Teatro sobre ruedas. El grup, procedent de Madrid, proposa un espectacle format per una pallassa i un malabarista que va en cadira de rodes, tractant aspectes com la inclusió de les persones amb discapacitat física als espais públics i privats.

Una altra mostra palpable de la voluntat inclusiva de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà que cal posar en valor és l’espectacle circense que, any rere any, es fa a les instal·lacions de la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu per tal que la gent gran que hi resideix també pugui gaudir del circ. En aquesta línia, també hi haurà l’espectacle ‘Lenguajes’ de la companyia Impulsos, que es farà amb llenguatge de signes per tal que també el pugui seguir el col·lectiu de persones sordes i, així, fer una fira més inclusiva.