Des de la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal es treballa a consciència en el disseny i desenvolupament de les visites escolars perquè, per una banda, s’ha constatat l’increment de noves sol·licituds de carnet de biblioteca després d’una visita escolar. I per l’altra, una part important de l’alumnat ha seguit anant-hi, deixant-se aconsellar, a agafar llibres en préstec, utilitzar recursos i a participar en activitats de l’equipament municipal.
En els darrers anys s’ha anat ampliant l’oferta d’activitats a les nenes i nens de primària i aquest curs ja hi ha propostes per a tots els grups d’Educació Primària. Les activitats estan adaptades a l’edat i nivell lector i totes les dinàmiques inclouen una estona de descoberta i lectura individual.
Així, amb els més petits/es (P3, P4 i P5) l’activitat parteix de la narració oral d’un conte per fer un primer acostament al funcionament bàsic de la biblioteca, així com també al món de les històries i dels àlbums il·lustrats. Amb l’alumnat de 1er i 2n de Cicle Inicial, es juga al memory per anar coneixent la normativa i serveis de la biblioteca d’una manera entretinguda. Els i les de 3er fan un taller on són ells qui construeixen un relat a partir de personatges, escenaris i accions de llibres de lectura, i el narren als seus companys/es. Els i les de 4t s’atreveixen amb la poesia i n’elaboren de manera conjunta. A 5è es proposa el joc de l’oca per conèixer la biblioteca més a fons, sobretot normativa i serveis. Finalment, l’alumnat de 6è s’endinsa en el món del còmic tot jugant al Tabú.
Pel que fa al jovent, les visites es dissenyen ad hoc en funció del curs d’on provinguin. Però, en general, comparteixen uns objectius principals : donar resposta a les cada vegada més complexes i específiques necessitats acadèmiques, com ara fer recerques bibliogràfiques eficients; i la lliure descoberta del fons de la biblioteca, ja que creiem en el poder revelador (i de rebel·lia) dels llibres en moments de construcció de la pròpia subjectivitat. Actualment tenim les següents propostes: Racons per a l’alumnat d’ESO, Flors i violes per a CFGM de Jardineria i Floristeria, Cata-què? per a CFGM de Gestió Administrativa i Còmic i novel·la gràfica per a Batxillerat modalitat Arts.
En definitiva, doncs, la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal té una ferma voluntat d’establir vincles amb els centres educatius del municipi i amb el seu alumnat.
“