26 març de 2010 a les 9:20

La Bisbal 1810 inclou una recreació de la batalla del Castell Palau i la visita a una maqueta de la batalla de Waterloo

La recreació dels fets de la Bisbal d’ara fa dos cents anys és l’acte central de la fira, i és previst que s’iniciï a dos quarts de sis de la tarda del dissatbe, 3 d’abril. La Bisbal es trasllada 200 anys enrere per reviure els fets esdevinguts durant la Guerra del Francès. Es recorreran els principals espais de l’enfrontament militar, com el pont Vell, la plaça Major i la plaça del Castell. La companyia Toniton farà la recreació, que és previst que duri uns tres quarts d’hora.

A les dotze del migdia es farà la visita guiada ‘La Bisbal 1810’, un recorregut a càrrec de l’historiador local Jordi Frigola pels principals escenaris vinculats amb la Guerra del Francès. A dos quarts d’una del migdia hi ha prevista una visita a la maqueta de la batalla de Waterloo. L’Hotel Castell d’Empordà acull una important col•lecció de soldadets de plom que recrea la batalla més famosa que va produir-se a Europa durant la Guerra del Francès.

Amb tot, l’obertura de la fira idel mercat històric és a les deu del matí i també es farà un taller del terrissaire, ambientació amb barrets de francès o barretines de sometent i una mostra d’objectes relacionats amb la Guerra del Francès al Castell Palau.

Divendres al vespre hi haurà el primer acte de la fira, a les set del vespre, un concert homenatge a Joan Carreras i Dagas, al Mundial, amb les composicions escrites durant el segle XIX a la Bisbal d’Empordà per a la parròquia de Santa Maria, organitzat pel Cor i camerata Noves Veus i l’Àrea de Cultura de la ciutat.

Diumenge l’activitat començarà a dos quarts de dotze amb els soldats buscant el general al mercat i a les dotze hi ha programada una altra visita guiada ‘La Bisbal 1810’. A la una, l’animació al mercat ‘Un canó que fa por’, i a la tarda hi ha una visita a la maqueta de la batalla de Waterloo. A dos quarts de sis de la tarda hi ha animació del mercat amb ‘El soldat torrat’ al Nucli Antic. A les sis de la tarda hi ha prevista la conferència ‘La batalla de la Bisbal en el context de la Guerra del Francès. Estratègia militar i armament’, amb la participació de Les Fortaleses Catalanes’, a la sala de plens de l’Ajuntament. I a les set del vespre seguirà l’animació del mercat ‘reclutant soldats. A les vuit és previst el tancament del mercat i de la fira històrica. Durant els dies de la fira, els restaurants de la Bisbal oferiran diferents menus relacionats amb la Guerra del Francès.