11 octubre de 2023 a les 7:16

La Bisbal celebra la Diada Patronal de la Policia fent una aposta per la proximitat amb la ciutadania i l’estabilitat de la plantilla

Aquest divendres passat es va celebrar la Diada Patronal de la Policia Local de la Bisbal d’Empordà al Teatre Mundial. L’acte, presidit per l’alcalde Òscar Aparicio; el regidor de Seguretat Ciutadana, Xavier Dilmé; i el caporal en cap de la Policia Local, Josep Manel Costa, també va comptar amb l’assistència de diversos regidors del consistori i la representació de diversos cossos policials. Va arrencar amb un vídeo explicatiu de la tasca del cos policial bisbalenc, editat amb la col·laboració d’en Xevi Codolà. Al final de l’acte van prendre la paraula els fills d’un dels policies afectats pels fets del 18 d’abril de 2020 (quan dos agents de la policia local de la Bisbal van intentar identificar i detenir un presumpte delinqüent reclamat) que amb un discurs emotiu van fer un repàs del patiment personal i familiar que els ha comportat aquesta situació.

Els discursos de l’alcalde Òscar Aparicio i el regidor Xavier Dilmé van posar de manifest la ferma aposta per una Policia Local de proximitat. «La tasca que feu i que ajuden a reforçar la cohesió social», va explicar l’alcalde. «Valorem el vostre esforç per treballar en polítiques de prevenció com són, entre d’altres, les relacions amb la comunitat educativa, el treball de proximitat que feu als carrers de cada barri amb el patrullatge preventiu, la reducció del nombre de delictes que s’han aconseguit els darrers anys, o la complementarietat amb altres cossos de seguretat», va afegir.

També cal fer esment de la voluntat d’avançar en l’estabilització de la plantilla de la Policia Local de la Bisbal d’Empordà: s’aposta per una plantilla estable i formada i el consistori preveu una convocatòria l’any que ve per tal que cinc agents interins passin a ser funcionaris. En aquesta línia, dos agents de la Policia Local començaran el curs de formació bàsica a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. A dia d’avui el cos policial bisbalenc està format per 17 membres.

El regidor Xavier Dilmé també destacar la necessitat de disposar d’una Policia integral «que faci de tot», fent especial incís en la necessitat d’atacar «el triangle maleït que formen el tràfic de substàncies, les ocupacions il·legals i els robatoris amb força o furts». En aquest sentit també va fer esment a la lluita contra l’incivisme aplicant  l’ordenança, que va avançar que el consistori preveu actualitzar.

Dilmé també va posar en valor la voluntat de millorar la coordinació i la col·laboració «sempre» amb els Mossos d’Esquadra i la resta de cossos de seguretat. «Volem obrir noves línies de col·laboració amb la resta de cossos policials que són al territori», va explicar el regidor. Alhora també va fer una crida al foment de la col·laboració ciutadana a l’hora de prevenir delictes, especialment ocupacions i conductes incíviques, posant d’exemple casos recents succeïts a la ciutat.

Una quarantena de reconeixements atorgats

L’acte va servir per fer prop d’una vintena de reconeixements. Van ser els següents:

– Felicitació pública amb motiu de la intercepció i captura de l’autor de diversos furts en el mercat setmanal i en motiu de la detenció d’una persona que estava traficant en diferents substàncies estupefaents a la via pública a: Laura Angorrilla Luis, Pere Regualta Cruz i Jordi Ferré Guillén.

– Felicitació pública amb motiu de la detenció d’una persona que acabava de cometre un robatori interior de domicili i amb motiu de la detenció d’una persona que estava fent un robatori amb força dins unes instal·lacions municipals a: Lluís Bueso Montpeo i Òscar Giner Seller.

– Felicitació pública amb motiu de la detenció de dues persones implicades en el robatori amb força d’un establiment comercial i amb motiu del trasllat d’una pacient en estat crític fins al centre hospitalari, quan no hi havia serveis sanitaris disponibles a: Josep Manel Costa, David Arán Soriano, Jordi Arjona Pedrosa i Gerard Marínez Ruiz.

– Felicitació pública amb motiu de la detenció d’una persona que acabava de fer un robatori amb força per escalament a: Marc Arrebola Doblado i Manel Compaña Cortés.

Felicitació pública amb motiu de la seva tasca i implicació en diferents serveis relacionats amb la seguretat ciutadana a: Jordi Palahí Medina i Jessica Pineda Duran.

– Felicitació Pública amb motiu de l’excarceració i alliberament d’un menor que es trobava inconscient de l’interior d’un vehicle i la seva reanimació a: Octavi Fornós Saavedra i Nazareth Martín de las Heras.

– Agraïment públic amb motiu de la seva col·laboració i ajuda en el desenvolupament de la tasca policial a: Brigada Municipal de l’Ajuntament de la Bisbal, Àrea de Comunicació de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, Protecció Civil de la Bisbal d’Empordà, Creu Roja de Palafrugell  i Cos de Vigilants Municipals de Forallac.

– Agraïment públic amb motiu de la seva col·laboració i ajuda en el desenvolupament de la tasca policial a: Sots Inspector en Cap de la comissaria de Mossos d’Esquadra de la Bisbal d’Empordà, Martí Pons Ayats.

– Felicitació Pública amb motiu de la recerca i localització d’un ciutadà durant dos dies, el qual s’havia extraviat en la zona boscosa i requeria d’auxili immediat a: Associació de Caçadors La Marqueta de Sant Pol i Colla el Cartutxo de Sant Sadurní de l’Heura.

– Felicitació pública amb motiu de la seva col·laboració i coordinació constant amb la Policia Local de la Bisbal d’Empordà a: Francesc Xavier Codolà Vilahur.

– Medalla al mèrit policial amb motiu d’un incendi a l’interior d’un domicili, on es va rescatar a una persona exposant la seva pròpia integritat a: David Adan Soriano, Joan Costa Cortés i Lorena Peña Lorenzo.

– Medalla al mèrit policial amb motiu de l’evacuació d’un bloc de pisos, on estava tenint lloc un incendi, posant en risc la seva integritat personal, garantint la seguretat dels veïns a: David Bonet Madí i Jordi Ferré Guillén.

– Medalla al mèrit policial amb motiu de la recerca i localització d’un ciutadà durant dos dies, el qual s’havia extraviat en la zona boscosa i requeria de auxili immediat i en motiu de la seva dedicació, treball, constància i reconeixement en la seva tasca d’educació vial en la Policia Local de la Bisbal d’Empordà a: Josep Manel Costa Galeote, David Adan Soriano i Jordi Arjona Pedrosa.

– Medalla al mèrit policial amb motiu de la seva col·laboració i coordinació constant amb la Policia Local de la Bisbal d’Empordà a: caporal de la Policia Local de Palafrugell, Eduard Castelló Ponce; inspector de la Policia Local de Palafrugell, David Puertas Fernandez; i sargent de Bombers, David Quintana Pujol.

– Medalla al mèrit policial per impedir el suïcidi d’un ciutadà que sostenia una arma de foc, posant en risc la seva integritat a: Josep Manel Costa Galeote, Jordi Arjona Pedrosa, David Adan Soriano i, dels Mossos d’Esquadra, Jordi Gelmà Oliveras i David Casellas Oliveras.

– Menció honorífica per la seva dedicació, treball, constància i reconeixement de la seva tasca a la Policia Local de la Bisbal d’Empordà a: Josep Cruz Cruz, David Muñoz Oliver i Xavier Novo Puig.

Els fets de 2020

El regidor de Seguretat Ciutadana Xavier Dilmé també va intervenir per recordar els fets 18 d’abril de 2020, quan dos agents de la policia local de la Bisbal van intentar identificar i detenir un presumpte delinqüent reclamat. «Un grup de persones va impedir aquesta actuació policial mitjançant la força, obligant els agents a defensar-se de l’atac i, poc després, es van difondre a les xarxes unes imatges de molts pocs segons, esbiaixades expressament perquè semblés que havia passat el que no havia passat», va explicar. «Malgrat disposar d’imatges que duren molts minuts de l’actuació policial i malgrat saber què havia passat realment, qui primer havia de fer costat a aquests dos servidors públics, que era el seu ajuntament, els va condemnar ràpidament i públicament, amb un comunicat que, a més, era ple de mentides», va afegir Dilmé.

Segons el regidor, «l’Ajuntament va enganyar a la ciutadania i els seus portaveus van mentir sabent que mentien, aquell dia i els posteriors, de forma reiterada i sense cap escrúpol, va deixar desemparats els dos agents després d’haver-los condemnat per una actuació que tècnicament va ser totalment professional, com ha quedat degudament acreditat. Aquesta actuació de l’Ajuntament va provocar un dany irreparable a la imatge d’aquestes dues persones, un patiment innecessari a elles, família, amics i companys, però per extensió també a la imatge d’una policia local sense cap ni ombra, mai, de racisme, masclisme, autoritarisme, xenofòbia o violència. I per més extensió encara, va enviar un missatge als delinqüents que en aquesta ciutat, tranquils, que l’Ajuntament no recolza la seva policia i, per tant, carta blanca».

Dilmé va recordar que «aquesta actuació de l’Ajuntament, aquest reguitzell de mentides sostingudes en el temps, no ha comportat ni cap responsabilitat política ni cap disculpa pública fins el dia d’avui», i va acabar la seva intervenció dient que «l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà us demana disculpes sinceres pel que vàreu patir i només espero que mai més, cap agent de la nostra ciutat hagi de passar pel que vau passar vosaltres simplement per fer la vostra feina».