16 març de 2010 a les 15:20

La Bisbal d’Empordà commemorarà els fets de la Guerra del Francès a la ciutat amb una fira per Setmana Santa

El regidor de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament, Xavier Dilmé, ha explicat que “s’aprofiten els esdeveniments històrics que van passar a la ciutat fa dos-cents anys amb una doble vessant: per una banda, donar a conèixer aquest passat i per l’altra, fer servir la història de la Bisbal com a element de dinamització econòmica de la ciutat”. Dilmé recorda que “ja estem portant diferents actuacions per donar a conèixer el nostre patrimoni històric, com les visites guiades, la participació en les jornades europees de patrimoni o la instal•lació d’un audiovisual permanent al castell, i aquest és un pas més en aquesta dinàmica que esperem que també tingui bona acollida, tant per part dels visitants com de la gent de la Bisbal”.

El fet històric que recrearà la fira va tenir lloc exactament el 14 de setembre de 1810 quan el general O’Donnell va derrotar les tropes franceses del general Schwartz a la població bisbalenca, acte bèl•lic que va tenir una importància cabdal en aquells moments. Aquests fets van ser immortalitzats pel pintor Bartomeu Ribó en un quadre, que actualment està exposat a l’Ajuntament i que serveix com a punt de partida per a la recreació històrica que s’ha previst pel dissabte 3 d’abril.

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha contractat l’empresa Artístic Events per desenvolupar el guió teatralitzat de la batalla, i també la seva interpretació per part d’actors professionals de la companyia Toniton. Els dos escenaris principals de l’acció seran el Pont Vell i el Castell Palau de la Bisbal.

Paral•lelament, i durant els dies 3 i 4 d’abril, a la plaça del Castell hi haurà un mercat del s.XIX amb parades a l’estil de l’època i tot un seguit d’activitats d’animació, tant per adults com per als infants. Els sectors econòmics de la població, especialment els sectors comercials, col•laboraran en aquesta commemoració realitzant activitats comercials vinculades amb la Guerra del Francès.