25 novembre de 2020 a les 8:30

La Bisbal d’Empordà contra la violència de gènere: ampli ventall d’activitats per commemorar el 25-N

|||

Avui, 25 de novembre, és commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Enguany fa 60 anys que es va declarar aquest dia com al Dia Internacional contra la violència de gènere i, un any més, es fan accions reivindicatives arreu del territori.

D’una banda, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà s’ha adherit al Manifest 25N 2020, que pot consultar-se a través d’aquest enllaç als documents adjunts. En aquesta línia, ahir, el Ple Municipal del consistori va aprovar per majoria absoluta una moció amb motiu del Dia Internacional contra la violència envers les dones: també pot consultar-se als documents adjunts a aquesta publicació.

La Bisbal d’Empordà també s’ha sumat a la campanya ‘Diposita aquí el teu masclisme’. És per això que, des d’aquesta setmana, es poden trobar enganxines a un ampli ventall de papereres del municipi.

En el cas de la Bisbal d’Empordà les activitats van arrencar dilluns passat amb la xerrada ‘Eines i experiències tenir espais segur i lliures de violència masclista’, organitzada pel Casal Estel Roig. Va fer-se a través del seu canal d’Instagram de l’entitat i va anar a càrrec d’una membre del Casal Popular Lina Ódena i es pot recuperar aquí.

Dilluns també va ser quan començar una campanya informativa sobre ciberviolències masclistes a través del perfil d’instagram de l’Espai Jove de la Bisbal. Titulada ‘El Baix Empordà engrescat amb la igualtat a la Bisbal d’Empordà’ s’allargarà fins el 30 de novembre.

Avui, dimecres 25 de novembre, les activitats contra la violència envers les dones continuen. Sumant-se a la iniciativa de l’Institut Català de la Dona,el consistori farà un minut de silenci a les 12 h, davant dels equipaments. A les 18 h, davant dels Jutjats de la Bisbal d’Empordà, es farà una encesa d’espelmes: un nom, una espelma.

Serà a les 19 h tindrà lloc l’acte d’obertura de l’exposició col·lectiva Esquarterades de l’artista Maïs amb les intervencions de Pilar Aldana, Isabel Alcalá, Marta Darder, Núria Efe, Fiona Morrison, Ariadna Raventós, Antònia Roig, Marta Rucabado, Pilar de Torres i Michelle Wilson. Organitzat pel Grup de Dones de la Bisbal i el Terracotta Museu, el tret de sortida comptarà amb les accions artístiques en directe: Pètals i Flors de Pilar Aldana, Masegada a garrotades d’Antònia Roig i l’actuació musical d’Ariadna Raventós. Serà un acte amb públic, respectant totes les mesures sanitàries establertes pel PROCICAT: reduint l’aforament de l’espai exterior del museu al 50% (120 persones com a màxim) i duent un registre de totes les persones assistents. Les persones que hi vulguin assistir han de fer reserva prèvia al telèfon 972 64 20 67 o al correu electrònic terracottamuseu@labisbal.cat. L’acte també serà retransmès en streaming a través del web del Terracotta Museu, per tal que tothom el pugui seguir des de casa.

Contribuir a construir una societat igualitària
Tothom pot contribuir a construir una societat igualitària, sense discriminacions i lliure de violències. Per començar, prendre consciència de conductes i actituds freqüents i que no s’identifiquen com a bases de les violències masclistes. Per exemple: l’humor sexista, la interpretació de conductes en nens i nenes de forma diferent depenent del sexe que siguin, situacions en l’àmbit laboral i un llarg etcètera. I, també, explicant situacions quotidianes discriminatòries i que venen donades per ser dona o home, per tenir una orientació sexual, o per fer coses que no corresponen als rols de gènere assignats pel fet de ser dones o homes. En aquest sentit, des de l’Àrea de Joventut i Igualtat de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà es convida explicar experiències o situacions viscudes i observades sexistes i/o discriminatòries per raó de gènere: es pot fer en línia a través d’aquest enllaç.