2 maig de 2019 a les 16:25

La Bisbal d’Empordà es declara municipi contra el feixisme i el racisme

Els grups municipals de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà van aprovar aquest dimarts per unanimitat la moció sobre la declaració de la Bisbal d’Empordà com a municipi contra el feixisme i el racisme. El document –es pot consultar sencer a través d’aquest enllaç- explica que el franquisme va suposar a l’estat espanyol una pèrdua de drets i llibertats de la societat, amb la repressió i execució de milers de dissidents republicans i antiautoritaris, així com la persecució i la pressió social cap als familiars dels dissidents. Des de llavors fins a l’actualitat, sempre han existit entitats i col·lectius de caràcter feixista i autoritari, però sempre representant una part residual de la societat, amb atacs documentats atacs ideològics, provinents de sectors neofeixistes i d’extrema dreta.

La moció va ser proposada pel fet que aquests grupuscles han augmentat la seva activitat d’atacs sense que les detencions i les condemnes hagin sigut efectives per fer disminuir aquestes agressions. També pel fet que aquestes agressions són sempre unidireccionals i motivades per una ideologia d’odi a la diferència política i ideològica o per motius xenòfobs i masclistes. El document argumenta que hi ha recursos per expressar totes les idees legítimes de manera democràtica i sense ús de violències i d’imposicions autoritàries, però sempre partint de la defensa de la Declaració dels Drets Humans, valor inqüestionable en una democràcia real.

Així doncs, per unanimitat, la Bisbal d’Empordà s’ha declarat formalment Municipi contra el feixisme i el racisme i a favor de la convivència en la diversitat. A partir d’aquí l’Ajuntament promourà actes per la memòria històrica del municipi i seguirà defensant els valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa o de gènere que disposem al municipi. A més a més, es compromet a denegar l’ús d’espais, com els equipaments públics i la via pública, a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere o polític. Expressament es denegarà el permís a entitats que facin enaltiment del franquisme, el nazisme, el racisme o mostres d’odi al qui no pensa de la mateixa manera.

En aquest sentit, el consistori es compromet a fer neteja de propaganda d’activitats que incitin la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere o de qualsevol altre tipus, evitant així que a la ciutat s’hi trobin pintades, cartells, adhesius o fulletons publicitaris discriminatoris. L’Ajuntament de la Bisbal farà el possible per prevenir i actuar en la identificació dels individus que exhibeixin simbologia feixista o pre-constitucional a l’espai públic o que facin activitats o propaganda d’activitats que inciti a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere o ideològica. 

Així, el Ple Municipal condemna formalment tots els actes públics i declaracions que facin apologia del racisme, de la xenofòbia, dels genocidis o de la discriminació contra els drets humans. I davant de qualsevol agressió feixista, racista, masclista o LGBTIfòbica a la ciutat, es farà una denúncia pública i personal de suport a les persones agredides i faciliti els mitjans a l’abast pel suport i reparació de danys físics i morals causats a la persona agredida, valorant la possibilitat de personar-se com a acusació popular en aquests tipus de casos.