20 maig de 2016 a les 11:51

La Bisbal d’Empordà és la població convidada a la 8a Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta

|

La Bisbal és la població convidada de la 8a Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta, a Osona. La presentació oficial com a municipi terrisser convidat es farà aquest diumenge 22 de maig a les 12 del migdia i hi assistirà l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, acompanyat de la regidora Gemma Pascual.

La Fira del Tupí, que tindrà lloc del 21 al 22 de maig i té per objectiu preservar la tradició centenària que té el municipi vers la ceràmica i la terrissa. La voluntat és fomentar aquest treball artesanal mostrant els mètodes més tradicionals però també amb una mirada posada a la innovació.

Cada any la Fira del Tupí té un president d’honor. Aquesta vegada serà l’actor i humorista Pep Plaza que serà l’encarregat de protagonitzar la trencada del tupí gegant, el tret de sortida a la Fira. L’acompanyaran diverses autoritats com l’alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez i el conseller de Justícia, Carles Mundó.

La Fira del Tupí d’enguany viurà un moment molt emotiu. S’inaugurarà un monument dedicat als terrissers de tot Catalunya. L’obra és una creació de l’artista Marta Solsona i s’ubicarà al darrere de l’església, davant de l’absis, a la zona exterior. L’acte serà un homenatge a tots els Terrissers de Catalunya i en especial als de Sant Julià de Vilatorta que, amb aquest ofici, van aconseguir renom arreu del país.

Una de les moltes singularitats d’aquesta fira és que la innovació i la tradició hi conviuen perfectament amb el Projecte I+T. D’una banda té l’objectiu de preservar la centenària tradició en el món de la terrissa i fomentar el treball artesanal en la ceràmica i, per d’altra banda, s’hi posa de relleu la innovació i la creativitat per trobar noves formes que connecten amb la societat actual.

 Aquest any, els objectes presentats estaran destinats a l’àmbit de la construcció i els seus ornaments com per exemple rajoles de relleu, botons per decorar espiralls, respiradors, coladors de reixeta, coladors de pinya, gàrgoles o teules.

En el marc de la Fira i en col·laboració amb l’associació de gambians de Sant Julià, Abaraka Bake, s’ha enviat un torn de terrissa de Vilatorta a Jali, Gàmbia. El poble ha rebut la visita d’una ceramista que els ha fet una formació de com s’utilitza el torn.

Com cada any, els carrers del poble s’ompliran de parades i expositors dedicats a la terrissa i la ceràmica i també de productes gastronòmics. A les hores dels àpats es podrà gaudir amb el Mos del Tupí, un dels actes més concorreguts de la Fira. En aquesta mostra gastronòmica s’hi podran degustar tapes cuinades amb terrissa i elaborades pels restauradors de Sant Julià de Vilatorta i de Vilalleons.

En aquesta edició també es podrà participar al 25è Concurs de pintura ràpida i al 3r Concurs La Cuina Vilatortina de Cassola, enguany amb l’estofat de vedella com a protagonista. A més, es podrà participar al taller de ceràmica o al taller de Rakú i es podrà gaudir de les demostracions d’oficis o de conferències com “Els secrets de Kyushu” sobre la ceràmica japonesa.

Els horaris de la Fira són de 10 del matí a 2/4 de 9 del vespre. La Fira del Tupí l’organitza l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta amb el suport de l’Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat de Catalunya.