24 febrer de 2022 a les 13:56

La Bisbal d’Empordà esdevé la primera World Craft City de l’Europa continental

||||||

La Bisbal d’Empordà és la primera World Craft City (ciutat artesana) de l’Europa continental, i la cinquena ciutat europea (les quatre restants estan ubicades en illes d’Escòcia, Anglaterra, Irlanda i Dinamarca) d’un total d’una cinquantena a tot el món.  Així ho ha determinat la World Crafts Council Europe (WCC-E) després de la visita que una comitiva d’experts en artesania va fer a la ciutat l’octubre passat, arran de la sol·licitud presentada per l’Ajuntament. Que la Bisbal esdevingui una World Craft City comporta un reconeixement internacional, inèdit fins el moment, que oficialitza la tradició històrica que sempre ha vinculat la Bisbal a la ceràmica i, per tant, a l’artesania.

El WCC-Europe promou arreu d’Europa l’artesania i les arts caracteritzades pel seu disseny. Un dels seus objectius principals és treballar amb la xarxa de ciutats anomenades ‘Crafts Cities’ per desenvolupar iniciatives i, al mateix temps, analitzar els reptes de l’artesania europea. Forma part del WCC, que representa l’artesania a escala internacional, i -de manera oficial, política i administrativa- fomenta l’artesania com una gran activitat professional, participant en programes de cooperació internacional rellevants per al sector artesà. El WCC-E ofereix l’oportunitat d’establir nous contactes i xarxes, així com de compartir recursos a través de l’assemblea general anual i d’altres esdeveniments rellevants. Catalunya, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCA) de la Generalitat, és membre del WCC-E des de l’any 2018, i ha col·laborat activament en diferents programes de promoció i difusió de l’artesania europea: com són el Crafts Code, Crafting Europe o els Dies Europeus de l’artesania.

Coincidint amb aquest reconeixement internacional, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha engegat una campanya d’atracció d’artesans cap a la ciutat: ‘Ets artesà/na? La Bisbal et busca, obre la teva botiga taller!’. Aquesta iniciativa compta amb l’acompanyament del Departament d’Empresa i Treball, a través del Programa de suport als Municipis en l’àmbit de l’artesania que impulsa el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM). Amb aquesta interpel·lació directa a professionals de l’artesania, el consistori bisbalenc vol incrementar el nombre de botigues taller que es van instal·lant al municipi, oferint servei d’assessorament i una nova línia d’ajuts econòmics que se sumen a les bonificacions ja establertes a nivell municipal. En aquest sentit, un dels punts forts de la campanya de captació és l’entorn bisbalenc i la Bisbal d’Empordà, com a capital de la ceràmica, ofereix el context ideal.

Aquest matí s’ha fet una roda de premsa a l’Ajuntament Vell del municipi per anunciar que la Bisbal esdevé la primera Craft City de l’Europa continental. L’acte, presidit per l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; Laura Miguel, vicepresidenta de WCC-Europe; i Daniel Sabater, tècnic de l’Àrea de Promoció i Desenvolupament Local de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. «Aquest distintiu permet el reconeixement passat de moltes generacions d’artesans i de les accions que s’han portat a terme als darrers anys per posar l’artesania, i en especial la ceràmica, com l’element de la identitat bisbalenca», ha explicat l’alcalde Enric Marquès.

Al seu torn, Laura Miguel, vicepresidenta de WCC Europe, ha donat l’enhorabona a la Bisbal d’Empordà, destacant l’objectiu final del consorci de «donar visibilitat a l’artesania i establir sinergies amb d’altres ciutats artesanes d’arreu del món».

El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha declarat que la nominació de la Bisbal d’Empordà com a World Craft City i la campanya consistorial d’atracció d’artesans/es «connecta de pla amb els objectius de la Conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat, que vetlla per preservar l’artesania». Un distintiu, a més «que referma  l’aposta estratègica de l’Ajuntament de la Bisbal per tenir cura del seu patrimoni artesà, per fomentar l’artesania i fer-ne un element d’identitat de la ciutat». «Avui la Bisbal d’Empordà i Catalunya esdevenen encara més referents internacionals en l’àmbit de l’artesania», ha afegit Torrent.

Un ecosistema ideal a nivell artesanal
L’artesania en general, i la ceràmica en particular, és una part molt important de la vida bisbalenca i és al carrer de l’Aigüeta on s’hi concentren bona part de les botigues d’artesania de la vila. I és que, a nivell artesanal, la Bisbal disposa d’un ecosistema que la converteix en un lloc ideal per desenvolupar l’activitat ceramista: el Terracotta Museu, l’Associació de Ceramistes, l’Escola de Ceràmica, La Federació del Comerç, una marca protegida a nivell europeu,  Ceràmica de la Bisbal i un entorn favorable amb tot de serveis relacionats amb l’artesania. La Bisbal està reconeguda per la Generalitat de Catalunya, a través del el CCAM, com a Zona d’Oficis Singulars per la ceràmica, un reconeixement que té per objectiu identificar i promocionar una sèrie d’oficis ubicats en espais concrets de Catalunya. El municipi atrau gran nombre de visitants i turistes que busquen veure, tocar i comprar artesania als seus carrers i compta amb un teixit industrial i comercial molt dinàmic. 

L’any 2020, la Generalitat de Catalunya va atendre la petició de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà d’incloure en la normativa de legalització d’activitats un nou escalat empresarial del sector ceramista per no perjudicar la nova instal·lació de petites i mitjanes empreses que fabriquen menys de 10 tones diàries de producte (anteriorment el límit de fabricació era de fins a 75 tones diàries). Aquest canvi en la normativa, a més de facilitar els tràmits administratius per a obtenir l’autorització municipal per a  noves instal·lacions de tallers artesanals, va esdevenir essencial per a l’estratègia de captació i instal·lació de nous artesans ceramistes a la capital del Baix Empordà. La població és un centre ceramista capdavanter amb més de 40 empreses del sector operatives, incloent les dels municipis veïns, i amb un eix comercial vinculat a la ceràmica que concentra 20 botigues especialitzades. I és en aquest eix on el consistori aposta per la instal·lació de noves botigues taller per poder oferir als visitants una experiència artesanal durant la compra de ceràmica de la Bisbal.

Guia de l’emprenedor artesà
Per tal de facilitar l’assessorament municipal a artesans i artesanes que vulguin establir-se a la Bisbal, l’Àrea de Promoció i Desenvolupament Local de l’Ajuntament de la Bisbal, amb el suport del CCAM, ha publicat la guia de l’emprenedor, que ofereix una ajuda pas a pas a les persones interessades en obrir una botiga taller al municipi. El document, disponible a través del web visitlabisbal.cat, vol ser un acompanyament durant tot el procés de creació d’una botiga taller de productes artesanals.