20 novembre de 2019 a les 16:54

La Bisbal d’Empordà rep el distintiu de Ciutat i Vila amb Caràcter

|

Aquest matí, en un acte celebrat a Begur, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha lliurat a l’alcalde Enric Marquès el distintiu de Ciutat i Vila amb Caràcter per a la Bisbal d’Empordà. La marca Ciutats i Viles amb Caràcter és una de les apostes del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, envers la promoció del turisme urbà. Amb l’acreditació bisbalenca d’avui, a més de la Bisbal d’Empordà, ja són 12 els municipis catalans distingits fins ara amb aquesta marca: Girona, Lleida, Manresa, Montblanc, Reus, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès i Solsona. 

«Capital de la comarca del Baix Empordà, és una ciutat coneguda arreu del món per la seva centenària tradició ceramista, que avui dia és l’eix vertebrador de la seva proposta turística», argumenta el text que ho certifica. «La marca Ceràmica de la Bisbal reforça l’alt valor d’aquesta tradició i justifica el perquè se l’anomena la capital de la ceràmica», afegeix el document. A més, també s’ha volgut destacar el paisatge bisbalenc, amb les siluetes d’antigues xemeneies industrials i per una àrea comercial vinculada a diferents productes ceràmics. «La ciutat també es coneguda per acollir propostes artístiques i artesanals com els singulars antiquaris i brocanters, tot en un indiscutible entorn com és la zona de l’Empordanet», conclou.

En aquest mateix acte, la consellera Àngels Chacón també ha lliurat les 12 distintius turístics als municipis: l’Ametlla de Mar, Arenys de Mar, Begur, les Cases d’Alcanar, l’Escala, Llançà, Palamós, Sant Carles de la Ràpita, Sant Pol de Mar, Sitges, Tossa de Mar i Vilanova i la Geltrú. D’altra banda també s’ha atorgat a Montclar l’acreditació de Poble amb Encant. L’entrega d’aquests distintius ha estat presidida per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada del director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, davant d’una cinquantena de persones entre alcaldes, regidors i tècnics dels municipis distingits.

Les marques Barris i Viles Marineres, Ciutats i Viles amb Caràcter, i Pobles amb Encant -de l’Agència Catalana de Turisme- tenen com a objectiu segmentar la promoció turística dels municipis catalans. La consellera ha afirmat que «aquestes distincions que rebeu avui són un reconeixement a la vostra tasca en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat, en línia amb el que marquen els dos instruments amb què el Govern vol posar en valor el nostre sector turístic: el Pla estratègic de turisme de Catalunya i el Pla de màrqueting”. Chacón ha assegurat que des del departament d’Empresa i Coneixement «ajudarem a posicionar i donar visibilitat internacional als municipis acreditats perquè fer turisme també és fer país».

Aquestes marques de promoció turística impulsades per l’ACT neixen per donar resposta als reptes que marca el Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022 com ara promoure el turisme com a eina de desenvolupament, diversificació econòmica i garantia de futur per a les ciutats, pobles i viles; crear sinergies entre municipis; potenciar la diversificació territorial i la desestacionalització de l’activitat turística; i protegir la conciliació i l’equilibri entre els residents i els visitants/turistes.
 

Estratègia de promoció turística segmentada
A aquestes tres marques d’especialització s’hi suma la de Barris i Viles Marineres s’adreça a les poblacions litorals que conserven viva la cultura lligada al mar. Formen part de l’estratègia de l’ACT per segmentar la promoció del turisme cultural dels municipis de Catalunya, ajudant-los a promocionar la seva oferta turística a escala internacional i a preservar i promoure el seu patrimoni històric, arquitectònic, tradicional i paisatgístic. 

Un comitè d’experts, format per reconeguts professionals de diferents àmbits i també de l’ACT, és l’encarregat d’avaluar i validar les sol·licituds d’accés a les marques d’aquelles ciutats i pobles que compleixen els requisits per obtenir alguna d’aquestes certificacions. Les que les aconsegueixen entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen una sèrie d’avantatges com són: visibilitat en els canals de online de l’ACT; ús per utilitzar els distintius exclusius de Ciutats i Viles amb Caràcter,Pobles amb Encant o Barris i Viles Marineres; participació en accions promocionals de l’ACT; accés al pla de formació de l’ACT i a informes d’intel·ligència de mercat, entre d’altres.

Cal recordar que el 2018 i el 2019, l’Agència Catalana de Turisme està desplegant un seguit d’accions promocionals en el marc de l’Any del Turisme Cultural, amb el repte de posicionar la cultura com a eix clau de diferenciació de la destinació i, al mateix temps, fer que el turisme la posi en valor i esdevingui una oportunitat per a la seva sostenibilitat social i econòmica.