15 novembre de 2022 a les 15:39

La Bisbal disposarà de més de 1,3 milions d’euros d’inversió dels fons Next Generation per a la rehabilitació energètica de les Escoles Velles

La Bisbal d’Empordà disposarà d’un total de 1.328.162,36 euros dels fons Next Generation per a subvencionar la rehabilitació energètica de les Escoles Velles, una inversió que serà completada per l’Ajuntament de la Bisbal. Les obres de caràcter integral per a l’edifici se centraran en la millora de l’eficiència energètica de l’edifici, l’accessibilitat i la conservació. Les Escoles Velles són un edifici singular, de l’any 1910 i estil modernista, catalogat com un Bé d’Interès Local a l’inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’edifici compta amb una llarga trajectòria, però mai no s’han millorat aquests aspectes, tot i haver estat sempre en total funcionament.

Escoles Velles és un edifici format per dos blocs bessons i, tal com indica el seu nom, havia estat un edifici d’ensenyament fins al 1982, quan el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya va fer-hi una intervenció integral per convertir-lo en l’Institut de Formació Professional de la Bisbal. Amb la construcció del nou institut, inaugurat l’any 2005, va retornar a l’Ajuntament i, des de llavors acull les àrees d’Ensenyament, Joventut i Igualtat. Se’n van mantenir les façanes originals, es va incorporar una passarel·la que connectava els dos blocs en planta primera i se’n va subdividir la planta baixa en dues subplantes. 

L’actuació partirà de la premissa de preservar les característiques arquitectòniques de l’edifici, ja que disposa d’unes façanes molt complexes, per això se centrarà a disminuir la demanda energètica de l’evolvent en aquells punts més febles com a finestres, ampits i coberta, així com evitar el deteriorament de les seves façanes a través de la millora davant la humitat en la reparació dels seus estucs i coberta.

D’altra banda, la millora en accessibilitat s’aconseguirà sense fer malbé l’edificació, a través de la instal·lació d’un ascensor exterior annex a la passarel·la existent que connecta els dos edificis, completant l’accés a tot el edifici via una segona passarel·la a la segona planta. Aquesta actuació per l’exterior i no per l’interior permetrà reduir els costos substancialment, alhora que s’afegirà un bany accessible en planta baixa als dos edificis.