26 gener de 2018 a les 18:52

La Bisbal enceta un procés participatiu per decidir en què cal invertir 95.000€ dels pressupostos del 2018

L’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà torna a encetar un procés participatiu per tal que els ciutadans del municipi decideixin en què cal invertir una part dels pressupostos municipals. Tal com ha es va fer l’any passat, serà un procediment que vol facilitar la incidència dels ciutadans en projectes públics.

Així doncs, a través d’aquest exercici de democràcia participativa, els ciutadans tindran veu i vot per escollir on destinar –i com repartir- els 95.000€ que el consistori atorgarà al pressupost participatiu. Les propostes escollides enguany aniran vinculades a la partida d’inversions dels pressupostos municipals del 2018.

Cal tenir present que la partida destinada a la participació enguany serà notòriament superior que l’any passat, quan el consistori hi va destinar 50.000€ i bisbalenques i bisbalencs van decidir invertir-ho en revisar les voreres, refer les calderes del geriàtric i una actuació per evitar que el paviment del Pont Nou patini. Va haver-hi un total de 699 vots (698 de vàlids i un de nul), i el percentatge de participació va ser d’un 7,95% del cens total, de 8.790 ciutadans.

Segons els acords establerts per l’equip de govern, les propostes presentades no podran superar l’import màxim de 95.000€, les subvencions seran regulades per ordenança i no seran objecte directe d’aquest procés participatiu. A més a més, les accions que es duguin a terme hauran d’estar vinculades a les àrees de medi ambient, via pública, serveis a les persones o a promoció de la ciutat. Òbviament, les propostes hauran de vetllar pel bé comú de la ciutadania i no podran complir interessos personals, ni generar un deute pel seu manteniment.

El tret de sortida serà el dimecres 31 de gener d’octubre, a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal: es farà una xerrada informativa per presentar el procés participatiu a la ciutadania, així com el seu funcionament i la cronologia de les diverses etapes. A més, també es farà la presentarà oficialment la plataforma de participació ciutadana en línia Civiciti que ha contractat l’Àrea de Participació del consistori.

Durant els dies 24 i 25 de febrer se celebraran assemblees participatives a diversos barris de la Bisbal per tant que tothom hi pugui dir la seva de manera presencial. També es farà una demanda a tots els grups polítics municipals perquè aportin les propostes que considerin més oportunes, així com a la ciutadania a nivell personal (via web, a les sessions presencials o a través de les assemblees). Finalment, s’establirà un període de votació presencial i a l’edifici del consistori municipal i una mesa de votació formada per voluntaris. Enguany, però, també es podrà votar en línia a través de la plataforma de participació Civiciti.

El procés participatiu torna a venir motivat per l’equip de govern de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà amb la finalitat de definir els projectes que es podran escollir. L’objectiu final de la participació ciutadana segueix essent la implicació i la corresponsabilització de tots els agents en la construcció compartida d’allò públic.