16 novembre de 2017 a les 12:38

La Bisbal participa a l’estudi sobre la salut del cor a Girona

Amb l’objectiu d’analitzar quins són els factors que augmenten el risc de patir malalties del cor i quins factors ens protegeixen, al maig es va posar en marxa un estudi liderat per l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona. Es preveu que l’estudi duri al menys un any: sis equips sanitaris de l’Estudi REGICOR (REgistre GIroní del COR) van examinant uns 8.000 participants de les comarques gironines. I la Bisbal d’Empordà hi és ben present a través d’una dependència cedida al Pavelló d’esports.

“En aquesta ocasió examinarem els hàbits dietètics i d’activitat física, però també mesurarem l’elasticitat arterial i recollirem mostres de sang per a estudiar els factors genètics que determinen que algunes persones tinguin més risc o estiguin més protegides de patir malalties del cor”, va explicar el Dr. Jaume Marrugat. L’estudi ha estat aprovat pels Comitès d’Ètica en Investigació Clínica corresponents i la metodologia que utilitza està basada en les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, que permet comparar els resultats amb els d’estudis realitzats a desenes d’altres zones de tot el món que també l’utilitzen. 

L’exploració, que dura aproximadament una hora, consisteix en la realització de la mesura de la tensió arterial, pes, talla, índex turmell-braç i elasticitat arterial, i en una extracció de sang. Aquesta extracció servirà, per una banda, per mesurar els greixos de la sang (colesterol) i el seu estat d’oxidació i, per l’altra, per extraure una mica d’ADN (material genètic contingut a les cèl·lules blanques de la sang). Per últim, es passaran unes enquestes sobre activitat física, dieta, consum de tabac, capacitat cognitiva i antecedents de malalties.

Per tal de facilitar la participació, s’envia a cada voluntari una carta en la que se l’informarà de la realització de l’estudi i de la seva importància per al coneixement de la malaltia del cor a l’àrea de Girona. També se’ls telefona per a concretar el dia i l’hora que vagi millor a cadascú. Si ho desitgen, també poden escollir el lloc de l’examen entre els habilitats per a l’ocasió. Els participants rebran un informe amb els resultats més rellevants de les exploracions realitzades.