31 maig de 2013 a les 15:01

La Bisbal participa en la tercera campanya de foment del comerç en nuclis antics

||

Aquesta és la tercera edició de la campanya impulsada per la subxarxa de nuclis antics, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir, que vol potenciar i dinamitzar el comerç urbà de proximitat en els nuclis antics per millorar la qualitat de vida i la cohesió social.

La Federació del Comerç de la Bisbal, amb el suport de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, s’han adherit a la campanya promoguda conjuntament per tots els nuclis antics de Catalunya que estan dins dels projectes de la Llei de Barris. La campanya consisteix en el sorteig de diferents lots de productes entre totes les persones que hagin comprat en els establiments adherits a la campanya en cada municipi, identificats amb un cartell comú. El període de compra serà de l’1 al 22 de juny i els lots de regal estaran composats per una selecció de productes aportats pels comerciants de cada barri, bé siguin productes alimentaris típics del municipi, entrades per esdeveniments culturals o experiències gastronòmiques en els restaurants del barri. Cada municipi sortejarà el conjunt de lots de productes aportats per cada població.

Segons el regidor de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament, Xavier Dilmé, “aquest tipus de campanyes en xarxa són molt interessants perquè manifesten una voluntat compartida del món local per donar suport al comerç de proximitat, avui en més perill que mai degut a les diferents actuacions polítiques i econòmiques del govern estatal greument perjudicials cap a aquest sector tan important a casa nostra”. Dilmé ha recordat que el comerç urbà i de proximitat “és més que una activitat econòmica; avui esdevé un veritable eix vertebrador de la cohesió urbana i, fins i tot, social”.

Pel que fa a la Bisbal, el producte local són dues peces de ceràmica d’ús decoratiu amb el corresponent distintiu de “Ceràmica de la Bisbal”, així com també una unitat de les diferents especialitats de pastisseria bisbalenca. Aquest any, s’ha habilitat un aparador d’un local comercial tancat per exposar els diferents lots de productes gràcies a l’acord amb el propietari. El local està ubicat al carrer de l’Alta Riera, 3. Amb aquesta petita actuació, a banda de crear un espai de difusió de la pròpia campanya, s’aconsegueix amb l’obertura d’un nou aparador, millorar la imatge comercial del barri.

En aquesta tercera campanya s’ha ampliat el nombre de municipis participants. En la del 2011 hi van participar vuit barris de vuit municipis i en la de 2012 dotze barris d’onze municipis i un total de 1.543 comerços s’han adherit a les campanyes anteriors. Enguany la campanya arriba a 20 barris de 17 municipis.

L’any 2007 es va crear la Xarxa de Barris amb Projectes per impulsar l’intercanvi d’experiències  entre els ajuntaments que desenvolupessin un Pla de barris. L’any 2009, es va posar en marxa la subxarxa de nuclis antics que va començar a treballar la dinamització del comerç de proximitat per tractar-se d’una prioritat compartida per tots aquests nuclis. L’objectiu és recuperar la centralitat comercial dels nuclis antics perquè tornin a ser el seu referent social.

Des de l’any 2011 es fan les campanyes de barris antics i aquesta, que és la tercera, tindrà lloc entre l’1 i el 21 de juny en els municipis esmentats. La Generalitat aporta el suport necessari per unificar la imatge de la campanya i fer-ne difusió. A més, compta amb el suport del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i de les associacions de comerciants dels diferents municipis. Les persones que comprin en les botigues adherides a la campanya participaran en el sorteig de diversos regals que van des de vals de descompte fins a entrades per fer visites turístiques o productes artesanals de cadascun dels municipis participants.