15 desembre de 2018 a les 15:03

La Bisbal posa el nom Lluïsa Duran a la Biblioteca amb un acte carregat d’emotivitat

|||||

Ja és oficial: la Biblioteca de la Bisbal s’anomena Biblioteca Lluïsa Duran. Avui s’ha celebrat l’acte al mateix equipament per tal de fer oficial la nova nomenada. Bisbalencs i bisbalenques han omplert de gom a gom les instal·lacions de la Biblioteca ubicada a l’antic escorxador del carrer Agustí Font de la Bisbal i l’acte ha estat carregat d’agraïments i emotivitat.

La jornada ha arrencat a les 12 h del mig dia, just quan ha finalitzat el recital de Contes per a un món millor, a càrrec de La Minúscula. El regidor de Cultura, Carles Puig, ha donat la benvinguda a les persones assistents i ha volgut fer un agraïment a tothom qui ha fet possible l’acte. Ha volgut fer un recordatori que el nom era fruit d’un procés participatiu: «Un 43% dels vots emesos es va decantar per la opció Lluïsa Duran: la majoria va ser aclaparadora».

Seguidament, la bibliotecària Anna Clermont ha encetat el seu discurs amb un aplaudit «Benvingudes i benvinguts a la Biblioteca Lluïsa Duran». Clermont també ha fet balanç d’aquest primer any de la reubicació de la Biblioteca municipal: «La Biblioteca Lluïsa Duran ha d’esdevenir un punt cultural de referència per a tots els 
bisbalencs i bisbalenques», ha sentenciat estacant el notori increment d’activitats que s’han celebrat a l’espai.

Marina Puig i Mercè Giralt, representants del Grup de Dones de la Bisbal, que a la vegada estan fent una recerca sobre la Lluïsa Duran a títol individual, s’han mostrat molt satisfetes: «És un reconeixement a una dona llibretera, molt culta, activista i represaliada pel franquisme: amb aquest nom la Bisbal dona visibilitat a una dona anònima i es fa extensiu aquest homenatge a moltes dones silenciades». També han fet una breu pinzellada de la vida de l’homenatjada Lluïsa Duran i han llegit un fragment de les seves memòries (que es poden consultar a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà). El discurs ha culminat la cantada de ‘L’emigrant’, a càrrec de la soprano Maite Mer.

L’acte també ha comptat amb la presència i participació de familiars i amistats de Lluïsa Duran. Narcís Duran, visiblement emocionat, ha volgut fer un agraïment a l’Ajuntament de la Bisbal, a la Marina Puig i a la Mercè Giralt, i a tots els qui han fet possible que la Biblioteca dugui el nom de Lluïsa Duran. «Sense oblidar les altres dones, la Bisbal ha escollit el nom de Lluïsa Duran com un símbol, com un exemple que va unir lluita i cultura», ha explicat Narcís Duran. Duran, que també ha volgut incloure al record a d’altres familiars i a la resta de dones, ha qualificat l’espai de fabulós: «Això va més enllà de la persona: és un honor que s’hagi passat de la Llibreria Hugas a la Biblioteca Lluïsa Duran», ha sentenciat. Seguidament la soprano Maite Mer ha cantat ‘Corrandes d’exili’.

Al seu torn, l’alcalde Lluís Sais ha volgut fer un paral·lelisme amb la situació política que s’està vivint actualment: «Salvant les diferències, segur que si la senyora Lluïsa Duran veiés que està passant avui en dia es posaria les mans al cap». L’alcalde s’ha mostrat molt content i ha volgut donar l’enhorabona a bisbalencs i bisbalenques per l’elecció: «Un nom com el de la Lluïsa Duran va ser dignifica el poble i posa en valor el republicanisme, la defensa dels drets, la lluita i la cultura», ha conclòs.

La celebració ha continuat a la part exterior de l’equipament on familiars i amistats de Lluïsa Duran han destapat una placa commemorativa i explicativa. Finalment hi ha hagut una ballada de sardanes, a càrrec de la Cobla de l’Escola Municipal de Música Conrada Saló.