27 desembre de 2018 a les 12:39

La Bisbal s’adhereix a la campanya #BaltasarDeVeritat

|

Ja fa 10 anys que el rei Baltasar de la Bisbal és interpretat per un veí negre. Tot i això el municipi s’ha adherit a la campanya #BaltasarDeVeritat impulsada per Casa nostra, casa vostra. I és que l’objectiu de la iniciativa és aquest: demanar als ajuntaments i comissions de reis que busquin entre el seu veïnat persones negres per fer de reis i patges, i que comuniquin la seva adhesió a la campanya a través de les xarxes socials i canals de comunicació amb el hashtag #BaltasarDeVeritat. 

Tradicionalment, a Catalunya i a la resta de l’Estat, el rei Baltasar, el negre, l’han representat persones blanques amb la cara pintada de negre, persones embetumades. Aquesta pràctica, que internacionalment es coneix amb el nom de blackface, té un origen colonialista i racista. Casa nostra, casa vostra, juntament amb altres entitats, fa una crida als organitzadors de les cavalcades d’arreu de Catalunya perquè deixin de pintar de negre reis i patges, i perquè siguin les persones negres les qui representin aquests papers. És per això que personalitats com Sey Sisters o Neus Ballbè (Super3) demanen en aquest vídeo la fi d’aquesta pràctica racista. Entre els col·lectius col·laboradors del comunicat hi són també altres testimonis, infants i adolescents, que no acudeixen al principal acte del dia de Reis perquè senten que Baltasar pintat els caricaturitza.  

Actualment, de les 16 ciutats catalanes amb més de 75.000 habitants, només dues continuen pintant el rei Baltasar, obviant la humiliació que aquesta pràctica representa per a la població negra. Són Girona i Reus. En canvi, en molts altres municipis el rei Baltasar és ja des de fa més d’una dècada un veí negre. És el cas de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Badalona, Tarragona, Lleida, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Rubí i Sant Boi de Llobregat, o la Bisbal d’Empordà, entre d’altres.