21 gener de 2017 a les 11:50

La Bisbal, Torroella de Montgrí i l’Escala reclamaran conjuntament la perllongació de la canonada del Pasteral

Els alcaldes de la Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí i l’Escala reclamaran conjuntament que es faci arribar la canonada d’aigua del Pasteral fins als tres municipis. Lluís Sais, Josep Maria Rufí i Víctor Puga coincideixen que aquesta seria la solució definitiva a les tensions d’abastament que pateixen els tres municipis a l’estiu. A més, l’aportació d’aigua del Pasteral permetria reduir la pressió actual de l’aqüífer del Baix Ter, d’on es proveeixen al voltant d’una trentena de municipis. Els tres batlles s’han reunit aquest matí a l’ajuntament de Torroella de Montgrí per tractar aquesta i d’altres qüestions d’interès compartit.

Les tres poblacions formen part de la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter i, juntes, sumen, el major nombre d’usuaris de boca de l’entitat, per la seva població resident, uns 35.000 habitants, i per la flotant, que a l’estiu pot arribar als 100.000 habitants. Josep Maria Rufí, que també és president de la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, argumenta que aquesta realitat fa que les tres poblacions tinguin una problemàtica singular que incideix, de manera molt important, en el conjunt de l’aqüífer del Baix Ter. Recorda, a més, que l’increment de consumidors i la disminució de les pluges fa minvar cada estiu el cabal disponible, de manera que facilita la pressió del mar i el risc de salinització. Per aquest motiu, els tres alcaldes mantenen que, a banda de pal·liar aquest dèficit hídric, la prolongació de la canonada del Pasteral tindria repercussions econòmiques i mediambientals molt clares. No cal oblidar, a més, la component turística que té bona part d’aquest territori, per la qual cosa és fonamental disposar d’un abastament d’aigua amb garanties, perquè és un servei estratègic.

Els ajuntaments es reuniran properament amb l’Agència Catalana de l’Aigua i amb el Consorci de la Costa Brava amb qui han trobat molt bona predisposició per abordar la problemàtica i trobar solucions definitives.